Ferenc pápa nyitott marad a cölibátus eltörlésére…

Kardos Ernő 2020. február 13. 06:30 2020. feb. 13. 06:30

Bár sokan abban reménykedtek, hogy Ferenc pápa megteszi az első lépést a cölibátus eltörlése felé, az egyházfő mára ígért levele továbbra is kiáll a papi nőtlenség mellett. Vállalva azt is, hogy emiatt akad olyan része a világnak, ahol a vallásos embereknek – paphiány miatt – hónapokig nem tartanak majd misét. Wildmann Jánost, a Wesley János Lelkészképző Főiskola tanárát kértük háttérmagyarázatra. Az egyetemi docens szerint, a pápának nem ez lesz az utolsó szava a cölibátusról. 

Akik arra számítottak, hogy Ferenc pápa enyhít a papi nőtlenség szabályain, azok most csalódhattak. A ma kiadott levél szerint, ugyanis elfogadhatatlannak tartja, hogy bizonyos kivételes esetekben lazítsanak a cölibátuson. Ön is ilyen döntésre számított?

A végső döntést nehéz volt megjósolni, mert hihetetlenül erős volt a Ferenc pápára nehezedő nyomás. Főleg konzervatív körökből érkeztek jelzések. Legutóbb a 2013-ban visszavonult Benedek pápa és Robert Sarah bíboros is kiadott egy könyvet, amelyben a cölibátus lazítása ellen tették le a voksukat. De a Hittani Kongregáció korábbi prefektusa, Müller bíboros is hasonlóan elzárkózó volt, és erős kritikával illette a pápát arra az esetre, ha enged a szigorból.

Csak a Vatikán reagált, vagy máshonnan is érkeztek jelzések?

Meglehetősen erős volt az ellenállás Észak Amerikában, és Európában is. Tehát a pápa valószínűleg úgy érezhette, hogy nem okozhat törést vagy belső szakadást az egyházban, vagyis ezúttal még nem hozhatja meg a döntést. Ugyanakkor szeretném jelezni, hogy az egyházfő nem határolódott el, és nem zárja ki teljesen a cölibátus felülvizsgálatának lehetőségét. Csak azt jelezte, hogy újra meg kell mindent vizsgálni, dialógust kell folytatni, a tisztességes vitában új utakat kell találni, s meg kell próbálni közös nevezőre jutni. A pápa nem akart hatalmi szóval, önmaga dönteni; tehát nem zárja ki a lehetőséget, de nem is akart mellette állást foglalni.

Vagyis semmiféle nyitás nincs a nős papok felé, a témát nem most, hanem a jövőben vitatják meg és döntik majd el?

A nem nyitás azt jelenti, hogy beszéljünk róla, vagyis mihelyt meglesz a szükséges többség az egyházon belül, amit a hívek és a püspökök is elfogadnak, akkor Ferenc pápa hajlandó visszatérni a témára. Egyelőre azonban úgy tűnik, hogy hiányzik a megfelelő támogatottság.

Nyilván a papi nőtlenség évszázados téma, de a cölibátus oldása legutóbb akkor került szóba, amikor megoldást akartak találni az Amazonas medencében lévő égető paphiányra. Ugyanis Dél-Amerika bizonyos részein hónapokig nem volt mise.

A nős férfiak pappá szentelése mellett, az is előkerült, hogy az amazóniait egy új rítussá nyilváníthatná a pápa. Ennek az előnye az, hogy bizonyos rítusoknál, így a görög katolikusok, vagy a szír katolikusok esetén ma is van lehetőség a papok nősülésére.

Ha a pápa enged a nőtlenségből az amazóniai rítus esetén, akkor az ügy már most megoldódott volna. Itt az volt a döntés tétje, hogy általában a katolikusokra vonatkozik, vagy azon belül egy speciális közösségre. Ez nagyon lényeges, mondhatni meghatározó különbség.

Akkor határozatlan időre Ferenc pápa elnapolta a papi nőtlenség szigorú szabályának megváltoztatását?

A pápa azt is mondja, hogy szinódusokon meg kell vitatni a dolgokat. Ferenc pápa arra számít, hogy a vita folytatódik, és ha a helyzet érettebb lesz a változásra, akkor arra vissza lehet térni. A pápai nyilatkozat tehát nem zárja le ezt a kérdést, de a rá nehezedő nyomás miatt, most engedett a konzervatív tábornak. Ugyanis – mint mondtam – nem akar egyházszakadást. A cölibátusról azonban nem ez volt az utolsó szó.