Fidesz bűnök, közerkölcsök

Németh Péter 2019. január 23. 12:27 2019. jan. 23. 12:27

Nagy a csend a csengeri asszony körül. Maga az ügy egy éve kezdődött, házkutatással Csengeren, majd az asszony férjének öngyilkosságával folytatódott, mígnem napvilágra kerültek azok az iratok, amelyek egy nagyszabású csalás, szélhámosság, vagy pedig egy fantasztikus nagyságú örökségről szóltak. Azóta eltelt egy esztendő, és ma sem tudjuk, hogy kik voltak azok, akik ebben az ügyben bűncselekményt követtek el, illetve pontosan azt sem, hogy létezett-e az a mesebeli összeg, amelyről Szabóné, Mária, a csengeri asszony beszámolt, és amely alapján különböző kölcsönöket vett fel.

Az ügy attól vált különösen pikánssá, hogy egy minden kétséget kizáró, közjegyző által rögzített okirat került elő – a közjegyzői kamara elnöke készítette -, amely arról tanúskodott, hogy ezt az 1300 milliárd forintot Szabóné Kósa Lajosra, az akkori debreceni polgármesterre bízta: a politikus találja meg a pénz legjobb befektetési formáját. Kósa elsőre elismerte az okirat valódiságát, ennél többet azonban nem mondott, illetve annyit, hogy Szabómé egy csaló. Aztán előkerült egy újabb okirat, amely azt bizonyította, hogy Kósa Lajos feleségét 800 millió forinttal ajándékozná meg a korábban egyszerű háziasszonyként élő Szabóné, majd ez a summa – ugyancsak hiteles közokirat alapján – átkerült Kósa Lajos édesanyja nevére.

Az ügy így érdekes politikai fénytörésbe került; lehet mondani, a magyar igazságszolgáltatás jelenlegi morális állapotának megfelelő kezeléssel. Szabóné, még tavaly tavasszal Svájcba utazott – akkor még szabadon mozoghatott -, állítása szerint azért, hogy az ottani bank által zárolt hagyatékot felszabadítsa. Időközben azonban nemzetközi körözést adtak ki ellene, és ennek megfelelően le is fogták. Egy darabig Svájcban ült kiadatási fogdában, végül azonban a svájci hatóságok elutasították Szabóné kérelmét, azaz kiszolgáltatták őt a magyar hatóságoknak.

Azóta Szabóné előzetes letartóztatásban van, immár négy hónapja; minden háziőrizetre, vagy a kényszerintézkedés egyéb fokozatára való kérelmére a bíróság nemet mondott. Pedig – és ezt a nő ügyvédje, Helmeczy László is megerősítette – semmilyen oldalról nem indokolható az előzetes fenntartása; Szabóné nem akar, és nem tud szökni, a tanúkkal nem tud összebeszélni, és a bűnismétlés is teljesen kizárható; ugyan ki adna neki kölcsön. Mégis: a kérelmet rendre elutasítják, miközben az ügy – a nyilvánosság előtt – egyáltalán nem halad előre. Helmeczy többször kérte Kósa Lajos tanúkénti kihallgatását, a Nemzeti Nyomozó Iroda azonban eleddig ettől elzárkózott. Pedig mindenképpen izgalmas lenne megtudni, hogy Kósa miért és hogy fogadta el Szabóné felkérését a pénz kezelésére, miért utazott vele ügyeket intézni Svájcba, milyen alapon akart 800 milliós ajándékot adatni előbb a feleségének, majd édesanyjának? És persze az sem lenne mellékes, ha kiderítenék a nyomozók: melyik állítása igaz a képviselőnek, az-e amikor azt mondja, hogy minden papír hamis, vagy az, amit először mondott róla, hogy tudniillik hiteles.

De legalább ennyire érdekes kérdés az is, amire nyilván nem fogunk választ kapni, hogy miért tartják előzetesben a csengeri asszonyt, amikor ez például a fideszes Simonka György esetében fel sem merül. Pedig, ahogy Helmeczy László rávilágít, a gyanú szerinti büntetési tétel is jóval magasabb, tekintettel arra, hogy Simonka bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalással van többek között meggyanúsítva. „Ami itt az igazságszolgáltatásban történik, az egészen elképesztő” – fogalmaz az ügyvéd, aki szerint égbekiáltó különbség van az ügyek kezelésében.

Ezt az állítást bizonyítja az MTVA-nál történt botrányos eset is; hiába látnivaló, hogy törvénysértő módon bántak, és bántalmazták az ellenzéki országgyűlési képviselőket a biztonsági őrök, a Polt Péter vezette ügyészség mindent másként látott, mint a közvélemény. Simonka György – akit most a Fidesz és az ügyészség is saját elfogulatlanságuk mintapéldájaként emleget – változatlanul élvezi a szabadság előnyeit, amivel nem azt akarjuk mondani, hogy előzetesben lenne a helye. Csak azt, amit Helmeczy László ügyvéd is mond: a Fidesz az igazságszolgálttatás minden területére rátette a kezét, így aztán egytelen rendező elv rajzolódik ki világosan: a Fidesz érdekei ne sérüljenek. Hogy joggal  mi történik, az másodlagos.