Fidesz-droid vagy emberek írják az államtitkári válaszokat?

Tóth Bertalan 2023. május 18. 14:45 2023. máj. 18. 14:45

Már tavaly augusztusban gyanakodtam – akkor, amikor az Orbán-kormány brutális lakossági áram- és gázáremelését követően, kérdésekkel fordultam Palkovics László technológiai és ipari miniszterhez. Akkor az áremelések indokai, egyes piaci szereplők (OPUS TIGÁZ) indokolatlanul kivételezett helyzetbe hozása, a biztonsági készletek korábbi csökkentése és a visszapótlás hiányosságai ügyében érdeklődtem.

A kérdésekre a miniszter megbízásából dr. Koncz Zsófia államtitkár válaszolt 2022. augusztus 1-jén, s bár a téma eléggé szerteágazó volt, ő válaszában mindössze annyit írt, „Tájékoztatom, hogy a kormány folyamatosan figyelemmel kíséri az aktuális politikai és gazdasági eseményeket és azoknak megfelelően teszi meg a szükséges lépéseket, hozza meg döntéseit.”

Akkor úgy gondoltam, a történtek hátterében az államtitkár asszony alkalmatlansága és/vagy a közvélemény mélységesen flegma lenézése áll. Ennek a véleményemnek akkor hangot is adtam. Ám most olyasmi történt, aminek kapcsán fel kellett tennem magamnak a kérdést: létezik-e egyáltalán Koncz Zsófia?

Az történt ugyanis, hogy megkérdeztem Lantos Csaba, energiaügyi minisztert, „Mikor oldják fel a szélerőművek létesítésének tilalmát?” Ebben leírtam, hogy a Fidesz-kormány jogi korlátozásokkal miként lehetetlenítette el a szélerőművek építését, majd az iránt érdeklődtem, mit szándékoznak tenni a jelenlegi helyzet megváltoztatásáért – különös tekintettel arra, hogy az Európai Bizottság ezt is megjelölte az uniós források hozzáférésének feltételei között. A választ ezúttal sem a miniszter, hanem dr. Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium államtitkárának aláírásával kaptam, s ez a szöveg ugyanolyan semmitmondó, bármifajta konkrétumot nélkülöző mellébeszélés volt, mint már korábban több alkalommal. Íme, itt van, olvassák el:

„Magyarország kormánya a gazdasági fejlődéssel együtt növekvő energiaigények kiszolgálásában, a nukleáris energia mellett fokozott szerepet szán a megújuló energiaforrásoknak is. A hazai adottságokra tekintettel ez elsősorban a napenergiára vonatkozik. Ezen felül az energiaszuverenitás megteremtése érdekében teret kell nyernie a geotermikus energiának, a biogáznak és a biomasszának is.

Tájékoztatom, hogy a szélenergia hasznosítási lehetőségeinek mérlegelése során érvényesíteni kell a természet- és környezetvédelmi szempontokat, illetve a helyi, települési érdekeket is.

A kormány mindent megtesz a Magyarországnak járó uniós forrásokhoz történő hozzáférés érdekében, szemben a magyar baloldallal, melynek európai parlamenti képviselői aktív szerepet játszottak abban, hogy hátráltassák hazánk hozzáférését a magyaroknak jogszerűen járó forrásokhoz. Ha Önök valóban a magyar emberek érdekeit akarják képviselni, akkor hagyjanak fel a szankciókat támogató, illetve az uniós forrásokhoz hozzáférést akadályozó politikájukkal.”

Ebben a válasznak látszó hablatyolásban egyetlen betű sincs, ami választ adna a feltett kérdésre. Amikor először elolvastam, arra gondoltam, hogy ilyen lózungokat akár egy robot is meg tudna írni. A következő gondolatom pedig az volt: mi van, ha tényleg ez az igazság?

Kinyitottam hát a laptopomat és a következő percben már fel is tettem a kérdésemet a mesterséges intelligencia (MI) által működtetett chat programnak, hogy válaszoljon a kormány nevében: „Mikor oldják fel a szélerőművek létesítésének tilalmát?” Íme az MI által generált „válasz”:

„Köszönjük kérdéseit, az energiaügyi minisztérium válaszolni készül a szélerőművek létesítését érintő korlátozásokat érintő kérdéseire. Először is szeretnénk hangsúlyozni, hogy a kormányzat számára kiemelten fontos a megújuló energiaforrások terjesztése, és ennek jegyében folyamatosan dolgozunk azon, hogy Magyarország egyre inkább zöld energiára alapozott gazdasággá váljon.

A szélerőművek telepítése kapcsán azonban számos szempontot figyelembe kell vennünk. A telepítést korlátozó jogszabályokat elsősorban az emberek egészségének, biztonságának és az élővilág védelmének érdekében hoztuk létre. A szélerőművek létesítése ugyanis a természeti környezetet és az emberek életminőségét is befolyásolhatja, ezért rendkívül fontos a körültekintő döntéshozatal.

Azonban egyetértünk abban, hogy a szabályozásoknak naprakészeknek kell lenniük, és a jogszabályokat folyamatosan ellenőrizzük, és szükség esetén módosítjuk. Ebben az ügyben az energiaügyi minisztérium és a szakmai szervezetek szoros együttműködésben dolgoznak, hogy a lehető leghamarabb megoldást találjanak az elégedetlenkedést okozó problémákra.

A szélerőművek telepítését ellehetetlenítő korlátozások feloldására azonban még idén várható a döntés. Az energiaügyi minisztérium minden erőfeszítését annak érdekében teszi, hogy a megújuló energiaforrások lehetőségeit minél szélesebb körben lehessen kiaknázni, és a kormány továbbra is elkötelezett a megújuló energiaforrások felhasználása mellett.

Az uniós forrásokhoz való hozzáférés tekintetében is szeretnénk hangsúlyozni, hogy az energiaügyi minisztérium mindent megtesz annak érdekében, hogy Magyarország minél több uniós forráshoz jusson. Azonban a forrásokhoz való hozzáférésnek számos feltétele van, amelyek között az éghajlatváltozás elleni küzdelem és a megújuló energiaforrások használata is szerepel.”

Ugye önök is látják, hogy az államtitkári reagálás és az MI által generált „válasz” milyen döbbenetesen hasonlít egymásra? Mindkettő szinte ugyanazokból az általánosságokat pufogtató mondatokból építkezik, kínosan kerülve a konkrétumokat. Illetve mégsem: a számítógépes program azt írta, hogy a szélerőművek létesítésének korlátozását még az idén feloldják. A fideszes államtitkár nem volt ennyire bátor. A másik különbség, hogy a gépi program kulturált, udvarias választ adott, válaszában nem szapulta hazug módon a magyar baloldalt.

Ezt a két eltérést leszámítva, a végeredmény ugyanaz – vagyis Koncz Zsófia „válaszait” egy nyelvi modellen alapuló mesterséges intelligencia is elő tudná állítani. A példa hasonlóan működik Rétvári Bence, Tállai András és más parlamenti államtitkárok esetében is. Ez alapján pedig akár azt a kérdést is feltehetjük: a fideszes kormánytagok nevében küldött reagálásokat valóban a minisztériumokban dolgozók írják-e, vagy csak egy Fidesz-droid, amelynek a szoftverébe a kötelező lózungokon kívül az ellenzék becsmérlését is beprogramozták?

Akármi is az igazság, egy biztos: akár gép állítja elő a Fidesz-kormány válaszait, akár a parlamenti államtitkár, ilyen színvonalú reagálásokért kár havi sokmilliós fizetést adni nekik. Orbánék amúgy is bejelentették, hogy tíz százalékos létszámleépítéssel teremtik meg a béremelések fedezetét a közszférában. Érdemes lenne megfontolniuk, hogy a kirúgásokat kezdjék a parlamenti államtitkárokkal, és a többi, üres lózungokban kommunikáló miniszterrel és államtitkárral, akik helyett a jövőben akár egy gép is válaszolhatna. Ez sok pénzt megspórolna, ráadásul azzal is eldicsekedhetnének, hogy a Fidesz kormányzásában végre megjelent – igaz, ha csak mesterségesen is – az intelligencia.