Fidesz: menni vagy maradni?

HírKlikk 2020. január 2. 08:27 2020. jan. 2. 08:27

Valószínűleg január végén vagy február elején dől el, hogy a Fidesz tagja marad-e az Európai Néppártnak vagy sem. Az ATV Híradónak nyilatkozó szakértők máshogy látják a magyar kormánypárt helyzetét: Szent-Iványi István szerint az a valószínűbb, hogy a Fidesz önként kilép a Néppártból, míg Pulai András inkább azt valószínűsíti, hogy a politika felülírja a szakmai érveket, ezért a Fidesz maradni fog az EPP-ben.

Szent-Iványi István szerint, bár a Fidesz vezetői szeretnének a Néppártban maradni, inkább az tűnik reálisnak, hogy a Fidesz önkéntesen kilép.

„Manfred Weber nyilatkozatából – mind pedig a bölcsek tanácsának abból a jelentéséből, hogy nem kaptak kielégítő választ az aggodalmaikra és kérdéseikre – a dolog inkább arrafelé látszik mozdulni, hogy a kizárás felé halad az ügy. Amennyiben úgy érzékeli a Fidesz, hogy ebből kizárás lehet, akkor gondolom, ki fognak lépni. Addig semmiképpen nem" – mondta a volt európai parlamenti képviselő, külpolitikai szakértő.

Pulai András viszont úgy látja, hogy nem szakmai, hanem politikai döntés fog születni, és végül marad a Fidesz a Néppártban.

„Ha azt szeretné a Néppárt, hogy a Fidesz bent maradjon a Néppártban, akkor megalapozottan kell meghozni ezt a döntést. Szerintem ennek az előkészítése zajlik. Próbálnak olyan szakmai érveket keresni a politikai döntéshez, amelyekkel – a korábbi problémák ellenére – indokolhatóvá válik, hogy miért marad mégis a Fidesz a Néppárt tagja” – véli a Publicus Intézet ügyvezető igazgatója.

A Fidesz jövője az Európai Néppártban várhatóan február elejéig dől el. Eddigre ugyanis elkészül a Herman van Rompuy, Hans-Gert Pöttering, valamint Wolfgang Schüssel alkotta bölcsek tanácsa jelentése a magyar kormánypártról.

Forrás: atv.hu