Fideszesek nem csatlakoznak a korrupcióellenes programhoz

NVZS 2019. október 4. 08:00 2019. okt. 4. 08:00

Percről percre nő azoknak a polgármester- és képviselőjelölteknek a száma, akik csatlakoznak az Átlátszó, a K-Monitor és a Transparency International Magyarország Ez a minimum az önkormányzatokban címet viselő antikorrupciós minimumprogramjához. Csütörtök este nyolc óráig 129-en csatlakoztak a nem egészen másfél nappal korábban (újra)indított programhoz. Lehet, hogy a mi szemünkben van a hiba, de az ellenzéki összefogás jelöltjeinek a nevei mellett fideszest egyet sem láttunk. S persze KDNP-set sem. Öt éve is volt hasonló kezdeményezés, akkor ahhoz 193-an csatlakoztak, a választáson 43-an nyertek mandátumot. Köztük volt Zugló polgármestere, ahol először foglalták teljes körűen rendeletbe az antikorrupciós minimumprogramot. Karácsony Gergely most főpolgármesterjelölt.

Pikó András, Holoda Attila, V. Naszályi Márta – a többi között ők azok, akik szinte a meghirdetése pillanatában csatlakoztak az Ez a Minimum kezdeményezéshez. Holoda Attila Facebook posztjában frappáns indokot adott a lépésre, mondván: „Ez a minimum!”.

„Az Ez a Minimum! kezdeményezés célja, hogy lépésről lépésre átláthatóbbá, számonkérhetőbbé és a civil kezdeményezésekre nyitottá tegyük a magyar önkormányzatokat. Ez azonban a helyi politika szereplőinek tudása és tapasztalatai nélkül lehetetlen. A kívülálló pozíciójából nem lehet változtatni, többre van szükség, mint a civil nyomásgyakorlás. Közösen kell kitalálnunk, kitalálnotok, hogyan lehet ezen adatokat egyszerűen, olcsón és fenntarthatóan előállítani és a legfontosabb: érthető, hiteles és összevethető információként eljuttatni a polgárokhoz” – olvasható a program honlapján.

A 2014-es önkormányzati választások előtt még csak négy kérdésben kértek vállalást a jelöltektől. A döntéshozatal, a költségvetés, a szerződések és a vagyonnyilatkozatok nyilvánossága voltak azok a területek, ahol a csatlakozók vállalták: 100 napon belül lépéseket tesznek a helyzet javításáért. 193 jelölt csatlakozott, közülük 43 nyert mandátumot. Ők szinte kivétel nélkül kezdeményezték a program rendeletbe foglalását. Sok helyen azonban a testületi többség vagy a jegyző fúrta meg a próbálkozást, de ezzel együtt is tucatnyi település vált átláthatóbbá a kezdeményezés hatására.

A minimumpontokat az elért eredmények, a tapasztalatok és a felmerült igények fényében módosították. Idén újra várják az átláthatóság-párti jelöltek csatlakozását és a velük való közös munkát. A kezdeményezéshez itt lehet csatlakozni.  

A kezdeményezők reményei szerint most, 2019-ben a mandátumot nyert, minél nagyobb számú Ez a Minimum!-os képviselő részéről olyan munka veszi kezdetét, ami elősegítheti az átlátható gazdálkodás és a részvételen alapuló városvezetés innovatív módszereit Magyarországon. Az Átlátszó.hu, a K-Monitor, a TI Magyarország nem pusztán számon kérik a kampányban tett ígéreteket, de tájékoztató anyagokkal, jó példák megosztásával is segíteni fogják a rendeletalkotásban a képviselőket – ígérik.

Az Ez a minimum! hat pontja

(a pontokról további részleteket itt olvashatnak)

1. NYILVÁNOS MŰKÖDÉS

Napirend, előterjesztések, jegyzőkönyvek

Nyomon követhető viták és döntések

2. KÖZÉRDEKŰ ADATIGÉNYLÉSEK

Információszabadság-párti önkormányzat

Nyilvánosság az adatigényléseknek

3. ÁTLÁTHATÓ KÖLTSÉGVETÉSI GAZDÁLKODÁS

A költségvetési folyamat nyilvánossága

Az önkormányzati cégek költségvetése

Átlátható költségvetési tervezés

A pályázatok nyilvánossága

4. NYILVÁNOS SZERZŐDÉSEK, KÖZBESZERZÉSEK

Automatikusan nyilvános, kereshető szerződések

Közbeszerzések az EKR rendszerben

Átlátható ingatlangazdálkodás

5. ÖNKORMÁNYZATI TULAJDONÚ VÁLLALATOK

Nyomon követhető tulajdonosi és irányítási struktúra

Átlátható gazdálkodás

Átlátható teljesítmény

Nyilvános javadalmazás, jutalmak

Antikorrupció, panaszkezelés, közérdekű bejelentés

6. ELSZÁMOLTATHATÓ DÖNTÉSHOZÓK

Nyilvános vagyonnyilatkozatok

Átlátható vagyonnyilatkozati eljárás

A tanácsnokok munkája