Fideszhez köthető civil szervezetek is kaptak a Gödtől elvett Samsung-pénzből

HírKlikk 2021. október 13. 16:45 2021. okt. 13. 16:45

Miután a kormány kicsavarta a gödi ellenzéki önkormányzat kezéből az iparterületet, a Fideszhez köthető civil szervezetek nyertek pénzt a gödi Samsungtól befolyt helyi adóbevételből.

Tavaly áprilisban a kormány különleges gazdasági övezetté nyilvánította az ellenzéki vezetésű Göd Samsung iparterületét, így a társaságtól származó iparűzési adót nem a gödi, hanem a Pest Megyei Önkormányzat kapja meg.

Az önkormányzat időközben a Samsungtól befolyt helyi adóbevételek felhasználására létrehozott egy olyan, 419 millió forintból gazdálkodó alapot, aminek forrásait több környező település, így Göd mellett például Dunakeszi, Fót, Mogyoród, Sződ, Sződliget és Veresegyház civil és egyházi szervezetei között osztják szét.

A Magyar Narancs birtokába jutott egy előterjesztés, ami szerint 101 szervezett próbálkozott több mint egymilliárd forint igényelt támogatási összeggel, de a Pest Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke, Szabó István csak 46 pályázatot javasolt támogatásra, amiből végül tíz szervezet meg is kapta.

Ezek között van a „soha semmilyen látható tevékenységet nem végző, azonban a Biczi és Turi Ügyvédi Iroda ügyvédjelöltje által vezetett Közép-magyarországi Régióért Alapítvány”, amely majdnem 16 millió forintot kap Csömörön egy közéleti magazin kivitelezéséhez. A szervezetet még 2005-ben jegyezték be, ekkor a kuratóriumában volt Dióssi Csaba, Dunakeszi jelenlegi fideszes polgármestere, valamint Homolya József korábbi önkormányzati képviselő is.

Szintén politikai szálak kötődnek egy másik nyertes pályázóhoz, a Dunakanyar Média Alapítványhoz. Az alapítvány 19 millió forintot kap. A szervezetet június 25-én, a pályázati felhívást követő napon jegyezték be, a kurátora pedig egy nagymarosi lakos, aki 2006-ban a Fidesz jelöltjeként indult a helyi önkormányzati választáson. Van két másik olyan alapítvány is, amit pont a pályázat leadása előtt nem sokkal alapítottak.

„A pályázatok elbírálása kizárólag szakmai szempontok szerint történt” – válaszolta a lap megkeresésére a Pest Megyei Önkormányzat.