Figyeljünk oda, nehogy a gatyánkat is ráfizessük a gázra!

HírKlikk 2024. május 19. 15:20 2024. máj. 19. 15:20

A rendkívül enyhe tavasz zavart okozott a húsz éve meghatározott jelleggörbe alapján végzett számításokban – olvasható az Infostart írásában, amely jótanácsokat is ad arra nézve, mire érdemes a fogyasztóknak odafigyelniük, kinek mennyi kedvezményes gázmennyisége van még.

Az ország különböző pontjain, a hőmérsékleti tényezők miatt eltérő mennyiségű kedvezményes gáz jár a vegyes használatban lévő gázfogyasztóknak július 31-ig – hívja fel a figyelmet az Infostart. Budapesten például 52 köbméter, de a hűvösebb Borsodban csak 48 köbméter. A portál által lehozott táblázatban szereplő adatok kapcsán szakértői tanácsokat is kínál a cikk arra, hogy a fogyasztási szokásokat figyelembe véve, milyen számlázási módot válasszon az adott fogyasztó.

Május 18-tól július 31-ig a „csak fűtéseseknek” már nem jár kedvezményes gáz, s ha azt (ami átlagban 1800 köbméter)  elfogyasztották, akkor utána már piaci árat kell fizetni a gázért, ami köbméterenként 767 forint. A vegyes használatban (fűtés, melegvíz, főzés) számlázóknak erre a két és fél hónapra marad az említett 52-48 köbméter, attól függően, hogy hol él az ember. Az éves kedvezményes mennyiséget mindenki megkapja, olyan tehát nem lehetséges a rendszer szerint, hogy valakinek ez bennragadna. 

Azt is ajánlják még, hogy az emberek használják a fenti.hu/gazkvota kalkulátort. Ez elég pontos megközelítéssel kiszámolja, hogy az adott fogyasztónak mennyi kedvezményes köbmétere maradt még július 31-ig.

 

Forrás: Hírklikk


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom