Fizethet a magyar állam, mint a katonatiszt

HírKlikk 2021. március 3. 18:25 2021. márc. 3. 18:25

Az Európai Emberi Jogi Bíróság ítélete szerint a magyar állam köteles kártérítést fizetni egy emberi méltóságot sértő módon kezelt menekült családnak. A luxemburgi bíróság már korábban is megállapította, hogy a röszkei körülmények és a menedékkérők ottani elhelyezése őrizetnek felelt meg. A bíróság követelte a tábor felszámolását, és ezt Magyarország tavaly teljesítette.

Mint  a Der Spiegel emlékeztet rá, a menedékért folyamodó családot Röszkén tartották, és a bíróság most az „embertelen és megalázó” kezelésért gyerekenként 4500 és felnőttenként 6500 euró megfizetésére kötelezte a magyar államot. Emellett a bíróság úgy ítélte meg, hogy a magyar állam megsértette a migránsok szabadsághoz és biztonsághoz való jogát. 

Az öttagú család 2017 áprilisa és augusztusa között a röszkei táborban 13 négyzetméteren, szélsőséges forróságban volt kénytelen élni. A gyerekek nem kaptak megfelelő élelmiszert. Egyikük egyáltalán nem kapott, azzal az indokkal, hogy többedszer folyamodott menedékért Magyarországon. Az illető kukákból táplálkozott. Az anya állapotos, a két gyerek kicsi volt. 

A luxemburgi bíróság már korábban is megállapította, hogy a röszkei körülmények és a menedékkérők ottani elhelyezése őrizetnek felelt meg. A bíróság követelte a tábor felszámolását, és ezt Magyarország tavaly teljesítette.

Forrás: Hírklikk