Fleck Zoltán: a nagy választóvonal nem az ellenzéki pártok és Magyar Péter között van

Millei Ilona 2024. május 12. 14:20 2024. máj. 12. 14:20

Magyar Péter jól látja, hogy a közmédia fontos tényező a választások kimenetele szempontjából, ráadásul nem csak a mostani önkormányzati és EP-választások, hanem a 2026-os országgyűlési választások szempontjából is – állapította meg Fleck Zoltán. A jogszociológus szerint abban, hogy a TISZA párt alelnöke azt mondja, a közmédiát kell rákényszeríteni, adjon helyet politikai vitának, azt a logikát kell látnunk, hogy nem Dobrev Klárát kell bármire rákényszeríteni, hanem a rendszert. A nagy választóvonal ugyanis nem az ellenzéki pártok és Magyar Péter között van.

Magyar Péter már korábban vitára hívta ki Orbán Viktort és Gyurcsány Ferencet, s utóbb elfogadta, hogy helyettük Dobrev Klára és Deutsch Tamás álljon ki. A héten viszont megerősítette, hogy a vitának a közmédia műsorában kell szerepelnie. Közölte: ha tíz napon belül nem egyeznek ebbe bele, akkor a közmédia központjába, a Kunigunda utcába hívja az embereket, és ott is maradnak, amíg erre nem biztosítanak műsoridőt. Ön szerint képes revolverezni Magyar Péter az MTVA-t?

Magyar Péter jól érzékeli, hogy a közmédiának fontos szerepe van, és az ő érdeke az, hogy fenntartsa az aktivitást. Még akár arra is van esélye, hogy az emberek viszonylag nagyobb számban megjelennek ott, ahol ő erre kéri őket. Az azonban, hogy a közmédiában mi történik, csak Orbán Viktortól függ. A közmédiának nincs semmiféle autonómiája, tehát nem fognak tudni dönteni erről a kérdésről. Szerintem nem is ez a kérdés, hanem az, hogy a Fidesz, illetve Orbán Viktor úgy érzi-e, hogy hosszú idő után neki ki kell állnia vitatkozni bárkivel is. Én ezt nagyon kétségesnek gondolom, szerintem nem fog nyilvánosan vitatkozni még a közmédiában sem senkivel, sem az ellenzékkel, sem Magyar Péterrel. Ám Magyar Péter nyilván jól látja, hogy a közmédia fontos tényező a választások kimenetele szempontjából, ráadásul nem csak a mostani önkormányzati és EP-választások, hanem a 2026-os országgyűlési választások szempontjából is. Neki fenn kell tartania valamilyen jelenlétet, és most olyanokhoz is beszélni akar, akik eddig a Fidesz választói voltak. A bizonytalanokat célozza meg, azokat, akik eddig nem hallgattak ellenzéki médiát, nem olvastak ellenzéki sajtót, és nem jut el hozzájuk semmi. Magyar Péterre nagyobb eséllyel fognak hallgatni, mint eddig bárki másra, és ez nyilván nem tesz jót a Fidesz logikájának. Ez a Fidesz számára halálos veszedelem. Úgyhogy én nem hiszem, hogy Magyar Péter rá tudja venni a közmédiát egy ilyen vitára. Ráadásul egy ilyen vitában a roskadozó, hazug rezsim egy feltörekvő mozgalommal, egy ellenzéki erővel szemben retorikailag valószínűleg esélytelen lenne. Úgyhogy kicsi a valószínűsége annak, hogy létrejöjjön egy kormány és egy ellenzéki erő közötti vita, bárki is képviselje az ellenzéket. Az ellenzéki pártok és Magyar Péter közötti vita esetleg még káros is lehet az ellenzéki logika számára, és csak a Fidesz nyerhet belőle. Mert a nagy választóvonal nem az ellenzéki pártok és Magyar Péter között van. Az nyilván egy rossz stratégia, hogy az ellenzék egymás között vitatkozzon. 

Vagyis Magyar Péternek rá kell kényszerítenie a Fideszt, hogy akárki kiálljon a belső körből vitára közülük?

Elsősorban igen, a Fideszt kell rákényszerítenie, de az megint más kérdés, hogy erről nyilvánvalóan Orbán Viktor dönt. A miniszterelnök aligha áll ki, hiszen rég elvesztette a készségét a vitára, ha egyáltalán volt is neki valaha. Azt hiszem, ő már csak monologizálni tud, és baráti körben beszélgetni, de egy igazi vitára alkalmatlan. Viszont a jelenlegi helyzetben azt sem nagyon kockáztatja meg, hogy bárkit küldjön maga helyett. A hatalom még mindig arra vár, hogy az ellenzék magát eszi meg, Magyar Péter az ellenzéket, az ellenzék pedig Magyar Pétert, ők meg közben pedig röhöghetnek a háttérben. Abban, hogy Magyar Péter azt mondja, a közmédiát kell rákényszeríteni, adjon helyet a vitának azt a logikát kell látnunk, hogy nem Dobrev Klárát kell bármire rákényszeríteni, hanem a rendszert. 

Magyar Péter a Facebook-oldalán arra kérte Deutsch Tamást és Dobrev Klárát, közösen szólítsák fel a közmédia vezetését, hogy „teljesítsék a jogszabályi tájékoztatási kötelezettségüket” és rendezzék meg a vitát. Dobrev nyílt levélben úgy reagált, „a »köztévés« vita nem a többi feltétele, hanem egy a sok közül”. Azt is közölte, hogy május 17-én a Partizánban fog vitázni, és Magyar Péteren múlik, „hogy milyen kifogással futamodik meg, vagy mégis ott lesz”. Deutsch Tamás Fidesz módra beszél, azt mondta, ő kész vitázni, de azt nem erősítette meg egyértelműen, hogy leül-e vitázni.  

Az teljesen lényegtelen, nem is érdekes, hogy Deutsch mit mond ebben a kérdésben, nyilván van egy fideszes álláspont, a személy érdektelen ilyen szempontból. Ameddig ki nem állnak egy nyilvános vitára, és nincs egy pozitív jel arra, hogy egyáltalán hajlandóak nem baráti körben megszólalni, addig ennek nincs jelentősége. Dobrev Klára válasza azért érdekes, mert nagyon nagy a veszélye annak, hogy belemennek abba a csapdába, hogy egymással vitatkoznak, és ez probléma. Abban igaza van Magyar Péternek, hogy az ellenzéki pártoknak és neki együtt kell kényszeríteni a hatalmat valamire. Ha a hatalom a közmédia képében van most jelen, akkor a közmédiát.

Most tényleg a vitáról vitatkoznak ezek az emberek? Mi van mindennek a hátterében?

Az, hogy mindenki meg van zavarodva. A Magyar Péter-jelenség naggyá vált mindenki szemében. Az ellenzéket legalább annyira megzavarja, mint a Fideszt. Előbbiek nem találják a stratégiát, egyszerre próbálják meg legyőzni a rendszert és Magyar Pétert, de ők is tudják, hogy ez így nem fog menni. Magyar Péter egyelőre helyzetben van, övé az utca, új erőt tud felmutatni, ügyesebben beszél. Neki meg az a gondja, hogyan tudja fenntartani hosszú távon ezt az aktivitást és támogatottságot. Közben növelni kell a támogatottságot a bizonytalanok és a Fidesz-szavazók körében is. Ez állandó jelenlétet, megfeszített munkát követel.  Az ellenzék egyelőre figyel, mert nem nagyon találja az ellenszerét. A Fidesz ugyan szorong, de ő meg karba tett kézzel figyeli, és nem fog semmit csinálni. Megvárja, míg egymást legyilkolják. Én viszont nagyon remélem, hogy nem gyilkolják le egymást.

A Partizánon kívül az RTL és az ATV is fölajánlotta, hogy vitát rendez a politikusoknak. Jelen körülmények között van értelme azon töprengeni, hogy hol érdemes vitázni? 

  Nyilván az ellenzéki erőket nem utáló sajtó helyet fog adni ennek a vitának. De persze nagyon nagy jelentősége van annak, hogy ne csak azokon a helyeken jelenjen meg az ellenzék politikai hangja, ahol eddig is megjelenhetett, hanem olyanokhoz is eljusson, akik csak a közszolgálati médiát fogyasztják. Ezért vagyok én nagyon szkeptikus abban a kérdésben, hogy a közmédia megnyílik-e egy ilyen vita számára. Mert akkor Magyar Péter meg az ellenzék hirtelen betódulna olyan otthonokba, ahová eddig nem tudott bejutni. Abban, hogy az ATV-n, a Partizánon vagy az RTL-en vitatkoznak, az a fontos, hogy ne gyilkolják le egymást. Ha az a vitának a tétje, hogy milyen módon fogjanak össze, mi a módja a stratégiai összefogásnak, akkor beszéljenek erről. A választások előtt politikai vita – akárhogy is nézzük – az ellentétes oldalon állók vitája. Ha azt sugallják, hogy az ellenzék és Magyar Péter az ellentétes oldalon áll, akkor vesztett ügyük van. 

Viszont a közmédiát nem lehet azzal megfenyegetni, hogy ott fognak előtte táborozni…

Ez egy szimbólum. Lehet táborozni a Kossuth téren, a Sándor-palota, a minisztériumok, az Akadémia előtt, ha kell, akkor a Kunigunda utcában. Ez egy társadalmi nyomásgyakorlás. Az teljesen világos, nem arról van szó, ennek a nyomásnak majd mindenképpen engednek, de azt meg lehet jeleníteni, hogy van egy társadalmi fölháborodás a közmédia nem közmédia jellegével kapcsolatban. Az eddigi tapasztalat az, hogy az ilyen típusú tiltakozásokban Magyar Péter jobban szervezte meg az utcát, mint az ellenzék. 

Párhuzamos nyilvánosságok

A közmédia már válaszolt is Magyar Péternek. Közleményükben azt írták: „Az európai parlamenti és az önkormányzati választások előtt ismételten megkísérelnek nyomást gyakorolni a közmédia vezetőire, munkatársaira, semmibe véve az általuk hangoztatott jogszabályokat. Tekintettel arra, hogy a közmédia működését törvények szabályozzák, senkinek nincs joga azokat a szabályokat felülírni, csak azért, mert saját egyéni érdekei vagy politikai ambíciói úgy diktálják.”

A közlemény szerint 2011 óra minden választás előtt felállítják a Választási Irodát, ami felügyeli, hogy a köztelevízió és a közrádió műsoraiban, felületein a jogszabályban meghatározottak szerint jelenjenek meg a pártok, jelölő szervezetek. A közleményük szerint a közmédia „fenyegetésnek, zsarolásnak, erőszakos cselekményeket előrevetítő magatartásnak akkor sem enged, ha ez veszélyeztetné a működését. Minden rendelkezésre álló eszközzel meg fogja védeni a rá bízott javakat, médiafelületeket, a munkatársak testi- és szellemi épségét.” Hozzátették: a Magyar-féle zsarolásnak „éppen a magyar emberek érdekében nem enged sem a Duna Médiaszolgáltató Zrt., sem pedig a tartalom-előállító MTVA” – írta meg a 444.

Magyar Péter is válaszolt Dobrev Klárának. Facebook-posztjában azt írja: „Tisztelt Képviselő Asszony! Az ilyen megnyilatkozásaival csak megerősíti sok millió ember azon meggyőződését, hogy Önök egy brancsot alkotnak Orbán Viktorral. Ön a bejegyzésével asszisztál a Fidesz propaganda azon évtizedes törekvéséhez, hogy párhuzamos nyilvánosságot építsenek ki hazánkban és több millió emberhez ne jussanak el a valós hírek. Minden jóérzésű, a változást valóban akaró magyar ember számára egyértelmű, hogy a propaganda falát csak úgy tudjuk átütni, Deutsch Tamást csak akkor tudjuk rákényszeríteni egy élő vitára, ha egységesen követeljük, hogy a „köz”média tegyen eleget a jogszabályi kötelezettségének és egy évtized után rendezzen valódi, élő televíziós vitát a listavezetők részvételével.”

 

 Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom