Fontos döntést kell hozniuk a nyugdíjba készülőknek idén

HírKlikk 2022. április 19. 04:45 2022. ápr. 19. 04:45

A most nyugdíjba készülők dilemmája, hogy melyik napot célszerű választani a nyugdíjmegállapítás kezdőnapjaként: tavaly december 31-ét vagy idén január 1-jét?

A 2022-ben alkalmazandó valorizációs szorzók 8,7 százalékkal magasabbak, mint a 2021-es szorzók voltak, emiatt az idei nyugdíj-megállapítási kezdőnap célszerűbbnek látszik. Így is van ez minden olyan évben, amikor az infláció kezelhető mértékű, vagyis három-öt százalék között ingadozik.

Csakhogy az infláció elszabadulni látszik, éves szinten az MNB legutóbbi előrejelzése már 7,5-9,8 százalék közötti sávra teszi a mértékét, és még nem látszik az alagút vége. Az orosz-ukrán háború miatt akár magasabb is lehet a pénzromlás mértéke – figyelmeztet a szakember a nyugdíjguru.hu portálon, amit a Napi.hu szemlézett.

Ez esetben a 2021. végén megállapított nyugdíjak összegét nem csak a 2022. januári öt százalékos emelés, hanem a júniusban és novemberben is várható két rendkívüli korrekciós emelés is növelni fogja, ezért a nyugdíjemelés az év során összesen akár tíz százalékos is lehet.

Emiatt a tavaly megállapított nyugdíj összege meghaladhatja vagy nagyon megközelítheti az idén megállapítandó nyugdíj összegét, annak ellenére is, hogy a nyugdíj alapját képező nettó havi életpálya átlagkereset összegét idén 8,7 százalékkal magasabb valorizációs szorzókkal kell megállapítani.

A 2021. december 31-i megállapítási kezdőnap mellett szóló további súlyos érv az is, hogy 2022-ben már teljes havi összegben jár a 13. havi nyugdíj (és az esetleges nyugdíjprémium) azoknak, akiknek tavaly állapították meg a nyugdíját, miközben az idei nyugdíj-megállapítás esetén csak 2023-tól jár a nyugdíjemelés, a 13. havi nyugdíj (és az esetleges nyugdíjprémium) az érintettek számára.

A fentiek miatt ebben a rendkívüli évben fennáll a valószínűsége annak, hogy a 2021. december 31-i megállapítási kezdőnap esetén az érintett friss nyugdíjas jobban járhat, mintha 2022. január 1-jétől igényelné a nyugdíját.

A nyugdíj-megállapító hatóság az érintett kérésére kiszámítja, mekkora lenne a nyugdíja összege 2021. december 31-i, illetve 2022. január 1-jei megállapítási kezdőnappal, továbbá a januári öt százalékos nyugdíjemeléssel meg is emelik a 2021. december 31-én megállapított nyugdíj összegét és közlik a 13. havi nyugdíj összegét is.

Ezeknek az adatoknak a birtokában kell az érintett nyugdíjigénylőknek rövid határidőn belül dönteniük, hogy melyik megállapítási kezdőnapot választják. A döntést számtalan személyes tényező is befolyásolhatja, ezeket is mérlegelni szükséges az optimális döntés meghozatalához.

Forrás: Napi.hu