Főpolgármester-választás: Vitézy benyújtotta alkotmányjogi panaszát

HírKlikk 2024. június 30. 13:20 2024. jún. 30. 13:20

Vitézy Dávid a főpolgármester-választás eredménye miatt benyújtotta alkotmányjogi panaszát. Vitézy beadványában azt kérte az Alkotmánybíróságtól, állapítsa meg, hogy a Kúria döntése alaptörvény-ellenes, ezért kérte, hogy ezt a döntést az AB semmisítse meg. 

A Kúria szerdán hagyta helyben a Nemzeti Választási Bizottság döntését, vagyis nem lesz megismételt főpolgármester-választás Budapesten. Múlt hét hétfőn mind Karácsony Gergely, mind kihívója, Vitézy Dávid közölte, hogy megtámadja a Kúrián a főpolgármester-választás végeredményéről szóló NVB-határozatot. Míg Vitézy két kerületben, a hivatalban levő főpolgármester egész Budapestre kezdeményezte a választás megismétlését – írja a Telex.

A mindössze 41 szavazattal újrázó Karácsony a Vitézy által kezdeményezett, június 14-ei újraszámlálást elrendelő döntés törvényességét támadta, Vitézy pedig az NVB-nek azt a döntését kifogásolta, amely elutasította a IV. és a VII. kerületben új választás kiírásáról szóló kérelmét. Ő azért szerette volna e két kerületben megismételtetni a választást, mert szerinte az utolsó pillanatban a javára visszalépő fideszes Szentkirályi Alexandra nevét alig láthatóan húzták le a szavazólapokról.

Forrás: Telex


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom