Forint a siralomházban

Adorján György 2019. november 28. 06:47 2019. nov. 28. 06:47

Várja kivégzését, a héten történelmi mélypontra jutott az euróval szemben: 337,24 forint is volt egyetlen euró. Ma reggel 336,29 volt az EUR/HU árfolyam. 335-338 között vergődik mostanában a nemzeti valuta, epilepsziás rohamokkal.

A kérdés, hogy mi a diagnózis? A nemzetközi környezet befolyásolja az árfolyamot, vagy az MNB várható kamatpolitikája? Az EuDNS jobbkeze az illiberális államépítést laza monetáris politikájával támogatja. A kérdés, hogy a Monetáris Tanács mit tesz az ünnepekre ajándékként az asztalra. Vagy nem várja meg azt, és még kivégzés előtt megmenti a forintot a siralomházból.

Jelenlegi állapotában a világ egyik leggyengébb egészségi állapotában lévő devizája a miénk.

A kormánynak több okból is érdeke a gyenge forint, ami ugyanakkor a magyar családoknak rossz, mert csökken a pénzük vásárlóértéke – mondta Szakács László, az MSZP elnökhelyettese nemrég egy sajtótájékoztatón. Arra is emlékeztetett, hogy Orbán Viktor miniszterelnök 2005-ben – még ellenzékben – elfogadhatatlannak nevezte, hogy bizonyos gazdasági összefüggések kedvezőbbé tétele érdekében szándékosan lerontják a munkával megkereshető jövedelmek vásárlóerejét.

„Ma ugyanez történik, ahhoz, hogy megfelelően makrogazdasági mutatókat lehessen kozmetikázni, ezért elinflálják, igazából értéktelenítik a forintot” – fogalmazott az MSZP politikusa. Hangsúlyozta, a magyar embereknek mindez azt jelenti, hogy ugyanabból a fizetésből egyre kevesebbet tudnak vásárolni.

Végezetül álljon itt Csaba László közgazdász, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagjának véleménye. Minél alacsonyabb a kamatszint, és minél alacsonyabbak a haszonkulcsok, annál hatalmasabb pénzmozgásra kell számítani, ami szavatolja, hogy a bukás is nagyobb lesz.

Hát így állunk ma, a teljesség igénye nélkül, csak tájékozódási pontokként a forinttal.