Forrong a Balkán – Mi lesz még itt?

HírKlikk 2020. július 12. 20:10 2020. júl. 12. 20:10

Ötödik napja tartanak a tüntetések a szerb fővárosban. Szombat este ismét ezrek tiltakoztak Alekszadar Vucsics és kormánya ellen a belgrádi parlament épületénél. Közben a bolgár fővárosban is immár negyedik napja tüntetnek, követelve a kormány és a főügyész lemondását. A demonstrációk többször is összetűzésekbe torkollnak.

A világot bejárták a belgrádi képsorok, amelyek a padon ücsörgő emberekre brutálisan rátámadó szerb rendőrség akcióját rögzítették.

A Euronews összeállítása emlékeztet rá: a belgrádi demonstrációk azután kezdődtek, hogy a kormány újra járványügyi korlátozásokat vezetett be, miután Aleksandar Vučić államfő nagy fölénnyel megnyerte a koronavírus árnyékában, alacsony részvétel mellett megtartott választást június végén. Igaz, már a járvány előtt, másfél évig minden szombaton békés felvonulásokkal tüntettek az emberek Vucic ellen, aki most azt üzente a „zavarkeltőknek”, hogy letartóztatják őket, és „véget vet az erőszaknak”. A rendőrség a héten igen határozottan lépett fel a tüntetőkkel szemben, de szombaton nem érkezett hír összetűzésekről.

Közben a bolgár fővárosban negyedik napja követelik a kormány és a főügyész lemondását a demonstrálók. A tüntetők – ahogy pénteken is – többször összetűztek a kivezényelt rendőrökkel. Rumen Radev államfő szerint, a társadalmi elégedetlenségért a kormány tehető felelőssé. Ezért maga is távozásra szólította fel Bojko Boriszov miniszterelnököt, és Ivan Geshev főügyészt.

Egyúttal felszólította a tiltakozókat, hogy ne engedjenek a provokációnak, a rendőrséget pedig, hogy kerülje az erőszak alkalmazását és cselekedjen a törvény betűjének megfelelően.

Forrás: Hírklikk