Fregoli ifjak

Dr. Dávid Ferenc       2019. december 7. 13:26 2019. dec. 7. 13:26

Az elmúlt tíz évben megszoktuk, hogy a nagy öregek oktatnak bennünket. Általában Kövér László, Bayer Zsolt, Deutsch Tamás /!/, Kósa Lajos és az örök bálványosi vezérszónok mondta el nekünk mindig, miről mit kell gondolnunk. De a nyár végétől az alapító atyák – talán tanulva a közeli múlt kudarcaiból is – hirtelen maguk elé engedték, pontosabban maguk elé lökték az általuk nevelt ifjú harcosokat, akik szemmel láthatóan nagyon igyekeznek megszolgálni a beléjük helyezett bizalmat.

A volt Fidelitas elnök, Böröcz László (36), a fájdalmasan körülményes kommunikációs igazgató, Hollik István (37), a párt ökleként használt frakcióvezető, Kocsis Máté (38), a fiúkat megszégyenítő határozottsággal keménykedő és a fél világot kiosztó igazságügyi miniszter, Varga Judit (39) ideiglenesen átvették a stafétabotot, és főnökeik helyett is tele szájjal és fáradhatatlanul képesek gyalázni politikai ellenfeleiket. Ők kerültek most reflektorfénybe, ők képviselik pártjuk egyre durvuló stílusát és mind könyörtelenebb gyakorlatát. Meg kell vallani: a hentesmunkát lelkesen végzik, hangnemük és mondanivalójuk tartalma abszolút szinkronban van. Kormányzati szakmai hátterüket Gulyás Gergely (38) és Novák Katalin (42) biztosítja. Ehhez a junior csapathoz igazolták a 22 éves joghallgató lányt is. A nagy öregek tehát most pihennek egy kicsit. Egyébként is: így advent időszakában jó keresztény ember nem hangoskodik, nem pofozkodik. A harsány és néha gusztustalan szerepeket a koros vezérek tehát „önzetlenül” átadták a fiataloknak, akik nagy kötelességtudattal végzik a népnevelést. Ha kell, akár szenteste is…..  

Ezek a verbálisan korbácsoló juniorok azonban valamivel nem számolnak. Ők csak a vezérkar fregoli emberei, átmeneti felléptetésük pillanatnyi politikai érdekeket szolgál. Nem lesznek állandó és megbecsült csapattagok, hiszen – néhány kivételtől eltekintve – nem a tehetségük és a tudásuk repítette őket a magas pozícióba, hanem megalkuvásuk, elvtelenségük és szolgalelkűségük. Betanulják és fölmondják a mások által megírt szöveget, önálló gondolatuk és mondatuk nincs. Ezt a gazdáik is jól tudják róluk.

Ma kellenek, holnap már biztosan nem. A kérdés: vajon meddig tart a ma?