Fricz Tamást is leigazolta tanácsadónak a leköszönő Áder

Zutyu 2022. március 15. 07:00 2022. márc. 15. 07:00

Az államfő október óta kap társadalompolitikai tanácsokat a Békemenetek szervezőjétől, amiért május végéig havi 873 ezer forinttal díjazzák.

Korábban már írtunk cikket Áder János tanácsadóiról. A legismertebb közülük Szadai Károly, a médiahatóság fideszes tagja, aki Kövér László házelnöknek volt a személyi titkára, amikor a politikus az első Orbán-kormány titokminisztere volt. Szintén ad tanácsokat a leköszönt államfőnek Csepreghy Nándor, aki az államfő által gründolt Kékbolygó Alapítványnál is igazgatói tisztet tölt be és Lázár János minisztersége idején a Miniszterelnökség államtitkára volt.

Áder János hivatali idejének utolsó hónapjaira új tanácsadót igazolt, Fricz Tamás politológus személyében. A fideszes békemeneteket szervező Civil Összefogás Fórum alapítóját és szóvivőjét, aki az Alapjogokért Központnak is a munkatársa, október elsejével bízta meg társadalompolitikai tanácsadó posztjával az államfő hivatala. Fricz megbízási szerződés keretében kap havonta 873 ezer 125 forintot és május utolsó napjáig szól a szerződése, nem függetlenül attól, hogy Áder megbízatása hivatalosan május közepén ér véget.

Fricz azért érdekes választás, mert sokkal véresszájúbb figurája a magyar közéletnek, mint a szinte sosem szereplő Szadai Károly, vagy a napi politikától visszavonult Csepreghy Nándor. Fricz Tamás az utóbbi hónapokban se rejtette véka alá, hogy kit szeretne még sokáig Magyarországon a hatalomban látni. Amikor a fideszes sajtó kirobbantotta a titkosszolgálati eszközökkel kreált Városháza-ügyet, Fricz követelte Karácsony lemondását, amikor pedig nemrég cikket írt a Demokratának, arról értekezett, hogy a családok védelmében kell részt venni a március 15-i Békemeneten.

A politológus megszólalásával csatlakozott a Fidesz homofób népszavazásának propagálásához. De Fricz volt az is, aki 2021 nyarán azzal vetett véget a nyári uborkaszezonnak, hogy a Magyar Nemzetben hosszú cikkben fejtegette, ideje volna elgondolkodni a Huxiton, vagyis azon, hogy Magyarország kilépjen az Európai Unióból. Fricz Tamás is azon fideszes megmondóemberek közé tartozik, akik kizártnak tartották, hogy Putyin Oroszországa megtámadja Ukrajnát és riogatásnak vélték az amerikai figyelmeztetéseket. Amikor pedig kitört a háború, azt sikerült mondania, hogy Donald Trump jobban végezte a dolgát, mert amíg ő volt az elnök nem volt háború. Fricz ismeretlen tanácsaiért nyolc hónap alatt csaknem 7 millió forintot kap.

De visszatérve tanácsadói szerepére, kérdés, milyen társadalompolitikai tanácsokat adhatott a politológus az államfőnek, hiszen azóta, hogy leigazolták a Békemenet szervezőjét, semmilyen fontos társadalompolitikai ügyben nem volt mondandója  államfőnek, pedig azóta például újabb küzdelembe kezdtek az alulfizetett tanárok. De nem volt szava Áder Jánosnak a voksturizmus legalizálásáról, vagy épp a külföldön élők szavazásának megkönnyítését célzó kezdeményezésekről sem, ahogy a meleg-ellenes jogszabályokat is mindenféle zokszó nélkül aláírta.