Friss (jó) hírek a Szputnyik V-ről

HírKlikk 2021. március 2. 09:28 2021. márc. 2. 09:28

A Szputnyik V orosz vakcina sikereiről számolt be a konzervatív német Frankfurter Allgemeine Zeitung, „A Szputnyikban egyszerűen hinni kell” címmel. Az előfizetők számára elérhető cikk szerzője szerint az illetékesek az európai hatóság (EMA) általi engedélyezésére törekednek, miközben az oltóanyag különösen a szegény országokban népszerű, már 38 államban engedélyezték, és az EU-tagállam Magyarország is ezek között van.

Egyelőre kérdés, hogy Oroszország eleget tud-e tenni szállítási ígéreteinek, mivel rászorul külföldi – a többi között indiai és brazíliai –- termelő kapacitásokra, és ezek közül – sajtójelentések szerint – több még be sem indult. Alighanem ez az egyik oka annak, hogy Moszkva kilátásba helyezte: piacra dob egy light verziót is, amelyből csak egy oltás kell. Ez megoldhatná azt a problémát is, hogy a Szputyik V a jelek szerint mégsem annyira költségkímélő. A Financial Times szerint az Afrikai Unió például sokkal jobb árakat ért el a Pfizer/BioNTech-nél és az AstraZenecánál, mint az orosz vakcina esetében. Mindezek ellenére, a Szputnyik V már most is nagy siker: a megrendelések alapján, a világon az egyik legkeresettebb vakcina.

Azt jelentené ez, hogy az EU kétkedése alaptalan volt? Pedig nem politikai, hanem tudományos érveken nyugszik a kétkedés. A The Lancet című szaklapban február elején közölt cikkig nem lehetett szinte semmit sem tudni az orosz vakcináról, nem adtak ki adatokat, és amikor Oroszországban engedélyezték, még alig száz ember vett részt a klinikai tesztekben, és a döntő, III. fázist a mai napig nem fejezték be. A sietség és a nemzetközi normák figyelmen kívül hagyása pedig bizalmatlanságot szült. A Szputnyik V sikere most lehetőséget kínál Oroszországnak, hogy javítson a világban kialakult, nem túl jó képén. Moszkva saját közlése szerint törekszik az EU-ban való engedélyezésre is.

Ezzel kapcsolatban azonban megint csak olyan ellentmondásos hírek érkeztek Moszkvából, amelyek kételyeket ébresztenek az illetők komoly voltával kapcsolatban. A finanszírozó alap már januárban közölte, hogy kérte az EMA európai hatóság engedélyét, az EMA azonban ezt cáfolta, azzal, hogy csupán tudományos tanácsadás történt, illetve az orosz fél érdeklődését fejezte ki az időt megtakarító, úgynevezett gördülő vizsgálat iránt, amihez szintén az EMA előzetes hozzájárulása szükséges. Február közepén az orosz alap azt tweetelte, hogy az erre irányuló kérést beadta. Az EMA akkori közlése szerint ez nem történt meg, de tárgyalásban áll az alappal a következő lépésekről.

Tény, hogy az EMA ige magas követelményeket támaszt, és most már például sok más mellett megköveteli az új mutációkkal kapcsolatos hatásosságra vonatkozó vizsgálatokat is. A kifejlesztő Gamaleja Intézet szerint a második, emlékeztető oltás a brit és a dél-afrikai mutáció ellen is hatásos, de ezzel kapcsolatban még nem közöltek adatokat. Oroszországban a mutációknak egyelőre nemigen van szerepük, a fertőzések száma pedig csökken, noha alig vannak korlátozások, és nemigen követik a maszkra és a távolságtartásra vonatkozó előírásokat. Mostanáig a lakosság mintegy 2,7 százaléka kapta meg legalább az első oltást. Számos térségben minden felnőtt kérheti az oltást, de egyelőre csekély a Szputnyik V iránti bizalom – írta a lap.

Forrás: Hírklikk