Fukuyama számára is negatív példa Orbán

HírKlikk 2020. december 17. 18:26 2020. dec. 17. 18:26

A demokrácia a búcsúzó évben némiképp pozíciót vesztett a tekintélyuralmi kormányokkal szemben, de van remény, hogy megfordulnak a dolgok – véli a világhírű politológus, Francis Fukuyama. A The Wall Street Journalban megjelent, csak előfizetők által olvasható cikkében rámutat, hogy az elmúlt tíz évben az autokrácia feljött, a jogállam megrendült, és ez olyan visszaesést robbanthat ki, mint amilyen a nagy világgazdasági válság volt. A legalattomosabb fenyegetés a bejáratott demokráciákon belül tapasztalható. Ilyen Orbán Viktor.

Fukuyama szerint Kína és Oroszország megerősítette geopolitikai befolyását, és agresszívan támogatja a demokráciaellenes erőket a nemzetközi porondon. Peking pozíciói nagyot javultak a járvány folytán, Moszkva pedig továbbra is a demokráciák destabilizálásán fáradozik, és erősen támogatja a belorusz diktátort.

A legalattomosabb fenyegetés azonban a bejáratott demokráciákon belül tapasztalható, mivel törvényesen megválasztott kormányok igyekeznek aláásni az alkotmányos rendet. A Covid-19 tökéletes lehetőséget nyújtott számukra, hogy kiterjesszék uralmukat, mint például Orbán felhatalmazása. Egy sor országban azonban fellázadtak az önkény ellen, így Ukrajnában, Örményországban és Fehéroroszországban.

Az Egyesült Államokban Trump győzelme lökést adott más populistáknak, és az elnök is arra használta fel jogkörét, hogy meggyengítse a fékeket és ellensúlyokat. A legveszélyesebb támadás a részéről, hogy nem fogadja el vereségét. Négy éves ténykedése nagy csapás volt a demokráciák számára szerte a világban. Ám az amerikai jogállam ellenállt és a szavazók nem kértek abból, hogy a politikus még négy évig maradjon – írta Fukuyama.

A demokrácia helyzete jövőre sem lesz egyszerű, mert a visszaesés folytatódik, és az emberek rosszul tűrik a korlátozásokat. Félnek, bizonytalanok és ez nem éppen a politikai stabilitás receptje. Ugyanakkor hozhat kedvező változásokat is, ahogyan az már több korábbi válság során történt, amikor kiderült, hogy rosszak a vezetők, és le kell őket váltani. Az urnáknál és az utcákon is nagy az ellenállás a hatalmukkal visszaélő, illetve korrupt politikusokkal szemben – írta a neves politológus.