Futószalagon zajlik az orosz álhírgyártás

HírKlikk 2024. május 28. 16:40 2024. máj. 28. 16:40

Akcióba lendült az orosz dezinformációs gépezet az európai választások előtt, és ez már jelzi, mi várható Amerikában, ahogyan közeledik a novemberi elnökválasztás ideje – fejtette ki Párizsból Lee Hockstader, a lap európai fő elemzője.

Az oroszok már két éve megtették – figyelmeztet a Washington Post –, hogy nagy számban lekoppintották világlapok honlapját és ott Moszkva propagandáját terjesztették, hiába próbálták meg a hatóságok bezárni ezeket az oldalakat.

Most ugyanezt tapasztalni, futószalagon zajlik az orosz beavatkozás, szinte még követni is lehetetlen, hát még megakadályozni a világhálón. Mindenütt álhírekbe, manipulációkba, rosszindulatba ütközni. A vétkeseknek nem kell félniük semmilyen büntetéstől. A háború emelte a tétet Putyin számára, mert azon van, hogy megingassa Kijev nyugati támogatását.

Nem lehet megjósolni, hogy az oroszok meddig mennek el, de látni, milyen nehézségekbe ütköznek a kormányok, a szakértők, illetve a civil szervezetek, amikor próbálják tetten érni az orosz szándékokat. Ráadásul nem kapnak információkat az óriás tech cégektől.

Annak a civil csoportnak a vezetője, amely két éve leleplezte az orosz üzelmeket a világhálón, azt mondja, nem kétséges, hogy a Kreml nyeri meg a propaganda háborút. Inkább már azt kell megkérdezni, vannak-e demokratikus biztosítékok, és hogy mindenkit felelősségre lehet-e vonni? A válasz mind inkább az, hogy nem, ez azonban csak még baljósabbá teszi a kilátásokat az USA-ban.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom