Gábor György: Orbán Viktor a politika, Ferenc pápa Jézus nyelvét beszéli

Millei Ilona 2023. március 5. 14:30 2023. márc. 5. 14:30

Ferenc pápa április végére tervezett magyarországi látogatása óhatatlanul „kiemeltté teszi” Magyarországot, és erre nem lenne szükség – véli Gábor György vallásfilozófus, egyetemi tanár. Szerinte Orbán Viktor a kereszténységet, mint politikai erőforrást használja fel. Ferenc pápa szegényekkel és menekültekkel esedékes találkozása pedig, ha nem is hadüzenet, de erős üzenet ez ellen.

Kinek fontos Ferenc pápa április 28 és 30.-a közötti látogatása? 

Nem tudnám megmondani. Azt láttam, hogy mi minden szerepel a programjában, többek közt menekültekkel, szegényekkel fog találkozni. Ez a mai Magyarországon, ha hadüzenetnek nem is, de egy erős odaüzenésnek megfelel. Az, hogy a Magyarországra jövő katolikus egyházfő találkozik velük, tényleg üzenet értékű. A miniszterelnökkel is találkozik majd, de fogalmunk sincs arról, hogy ott mi fog történni, miről fognak beszélni. Ráadásul nemrég volt itt, és ez a látogatás óhatatlanul „kiemeltté teszi” Magyarországot, amire szerintem nem lenne szükség.

2021 őszén, az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus zárómiséjét celebrálta a Hősök terén, és csupán néhány órát töltött Magyarországon. 

Akkor még egy éjszakára sem maradt, most pedig több éjszakát is itt fog tölteni. Nem értem az egészet. Az egésszel nem is vagyok kibékülve, tényleg nem értem…

Mi a jelentősége egy pápai látogatásnak?

Minden államfői – hiszen Ferenc pápa államfő is – látogatásnak két jelentősége van. Az egyik a PR, ami nagyon, nagyon a külvilágnak szól, és ez az, ami engem aggaszt. Nyilván, arra az országra, arra a területre nagyobb figyelem jut, azt az országot kiemeltté teszi, ahová a pápa ellátogat. Magyarország nem nagyon szolgált erre rá. A pápai látogatás másik jelentőségét az adja, ami majd elhangzik a miniszterelnökkel, vagy esetleg a püspöki karral esedékes találkozón. Bár ez utóbbihoz nincs is szükség látogatásra, hisz odarendelheti magához az esztergomi érseket. Emiatt nem kellene idejönnie. Én folyamatosan olvasom a Civiltà Cattolicát – ami a Vatikán félhivatalos lapja –, és aminek egy abszolút a pápa szűk köréhez tartozó jezsuita főpap, Antonio Spadaro a főszerkesztője. Ő nagyon szeret politizálni. Ebben a lapban egyelőre semmi nem jelent meg a pápa mostani magyarországi látogatásáról. 

Orbán Viktor évértékelő beszédében kiemelte: „ketten maradtunk a béke pártján: Magyarország és a Vatikán. A társaságra nem lehet panaszunk, de komoly következményekre kell számítanunk.” Ferenc pápát hallgatva, azonban mintha mégsem ugyanazon az oldalon állnának…

Abszolút nem. Ez egy ostobaság és megint csak orbáni manipuláció. Azért ne feledkezzünk meg arról, hogy Orbán volt az, aki nagyon aljas módon levetette az orosz ortodox egyház vezetőjét, Kirill pátriárkát az Európai Unió szankciós listájáról. Ugyanakkor Ferenc pápa a Kirillel folytatott video-beszélgetésen azt a súlyos mondatot mondta: „testvérem, mi nem politikusok vagyunk. Nem a politika, hanem Jézus nyelvét beszéljük”. Azért ez nagyon kemény helyreutasítása volt Kirillnek. 

Orbán Viktornak a tavaly áprilisi parlamenti választás utáni első hivatalos útja a Vatikánba vezetett, ahol magánkihallgatáson fogadta Ferenc pápa. Lehet, hogy kifejezetten Orbánnak fontos ez az idei pápalátogatás?

Orbánnak kimondottan fontos, persze. 

Miért?

Orbán az európai politikai életben gyakorlatilag teljesen a politikai partvonalra került, és csak az „abszolút muszáj” közös megbeszéléseken találkozik a miniszterelnökökkel, egyébként pedig egyáltalán nem. Senki nem jön ide, senki nem hívja meg őt, tényleg a perifériára szorult. Ehhez képest a Vatikán politikai ereje, súlya, befolyása hatalmas. Mindebből az derül ki, hogy a vatikáni államfővel – most már sokadik – találkozása Orbánnak lehet fontos. 

Ki szervezte ezt a találkozót, a Vatikán, vagy Magyarország?

Azt gondolom, hogy Magyarország kezdeményezésére történt. Még lehetett is olvasni, hogy Novák Katalin hívta meg a pápát, amikor 40 perces magánaudiencián járt nála tavaly. Vagyis ez a látogatás minden bizonnyal Magyarország kezdeményezése. Szeretjük a magunk kedvére megtenni azt a kört, hogy persze, majd most biztos jól beolvas Orbánnak a pápa. Csakhogy nincs tudomásunk arról, hogy eddig ez megtörtént volna. Se akkor nem volt ilyen, amikor itt volt, se akkor, amikor a Vatikánban találkoztak. Úgyhogy én nem hiszek ezekben a nagy beolvasásokban.

Orbán örökké a keresztény szellemiség felsőbbrendűségéről beszél, meg arról, hogy mi vagyunk az egyetlen őrzői, Mária országa vagyunk, és így tovább…

Orbán a kereszténységet, mint politikai erőforrást használja fel, politikai erőforrásként működteti az egészet. Az első pillanattól kezdve ezt teszi, azt mondja, hogy mi vagyunk a legnagyobb keresztényvédelmezők. Ez mind-mind kommunikációs politikai eszköz, de nem több. Ennek a politikai garnitúrának kevesebb köze van a kereszténységhez, mint nekem a balalajkázáshoz. Ami egyébként tényleg visszataszító lehetne a pápa számára, mert mégis csak a saját hitének valamilyen fajta lejáratása.

Akkor mégis miért vállalja ezt az utat most?

Nem tudom. Egyszerűen nem tudom. Ez egy furcsa naivitásról tanúskodik, és teljesen ellentétes azzal a szellemmel, amit az előbb említett Civiltà Cattolica folyóirat képvisel.

Rebesgették Magyarországon, hogy Erdő Péter bíboros lehet a következő pápa. Nem ez állhat a mostani pápalátogatás hátterében?

Találgatni lehet, de én nem hiszem, hogy ő lesz a következő pápa. Már eddig is sokszor felmerült, de nem tartom valószínűnek. Most úgy látom, hogy a leendő pápa leginkább a harmadik világból kerülhetne ki. Bár ezek csak tippelések, de nem látom Erdő Pétert olyan nagyon esélyesnek.