Gatyázás

Dr. Dávid Ferenc       2019. október 19. 11:23 2019. okt. 19. 11:23

Nézem a tv-t, hallgatom a rádiót, olvasom a különböző hírportálokat, és azon gondolkodom, hogy csak én érzem úgy, hogy a kispesti Lackner-ügy rövid időn belül a fővárosi ellenzék nyakára is rátekeredik? És nem csak az MSZP-re vet rossz fényt a gyanús és rendezetlen szituáció, hanem a koalícióban résztvevő valamennyi pártra.

Azt persze nem tudom, hogy a XIX. kerületi önkormányzati képviselő bűnös-e vagy sem, de azt biztosan merem állítani, hogy személye iszonyatosan nehéz koloncként húzza le, húzza vissza a progresszív erőket. 

Ameddig Lackner Csaba tágabb értelmű „tisztasága” (korrupció és kokain) nem bizonyosodik be, addig részvételével – ártatlanság vélelme ide, ártatlanság vélelme oda – nem irányítható hiteles módon a kerület, de a főváros sem. A fizetett csahosok nem fognak leszállni az ügyről, és a hosszú vizsgálat (ebben érdekelt a kormányzó párt) minden eltelt napján egyre többekben fog erősödni az az érzés, hogy a győztes fővárosi csapat megtűri az önkormányzati közösségében a legalábbis vitatható életvételű és abszolút megfontolatlan önkormányzati embert. 

A Borkai-ügy jól bizonyítja, hogy felnyílt a választók szeme. Amit - szinte közfelkiáltással - nem néznek el a győri polgármesternek, azt nem fogják elfogadni a kispesti önkormányzati képviselőtől sem. Borkai már menthetetlen, Lacknernek még van egy kis esélye, hogy tisztázza magát. Ehhez nem elég, hogy felfüggesztette tagságát a szocialista pártban, ennél sokkal többet várunk:

Álljon ki a nyilvánosság elé, és – ha lehet – tegyen őszintének tűnő és feltáró jellegű nyilatkozatot ártatlansága védelmében. Ha nem bűnözött, és csak kicsit vétkezett, azt is ismerje be! De a kábítószerezés és a közpénz esetleges lenyúlása nem hiba, nem botlás, nem csíny, hanem súlyos gaztett.

A párttagság felfüggesztésén túl azonnali hatállyal mondjon le önkormányzati képviselői tagságáról! Tudom, hogy ez a felszólítás sokaknak nem szimpatikus, de nincs más lehetőség. Háborús helyzet van, és ilyenkor még az ártatlan áldozatok sem ritkák. Itt azért többről van szó, mint egy ember politikai karrierjéről. Ezt a ballasztot nem lehet tovább cipelni, mert - ismerve a hatalom kezében lévő ügyészséget – a Hunvald-ügyhöz hasonló nagyságú botrányt fognak generálni.

Képesek rá!

Ez nem hiányzik sem kerületnek, sem a fővárosnak, sem az országnak. Lackner tartozik annyival az öt támogató közösségnek (MSZP), hogy nem hagyja őket az állandó magyarázkodás/mosakodás állapotában, és – ha csak átmenetileg is, de – elköszön az önkormányzattól.  

Az MSZP is kérje (szólítsa fel) az önkormányzati képviselőt, hogy mondjon le mandátumáról. Csak a Lackner ellen indított eljárások végén dönthet a párt véglegesen a sorsáról. Ha ártatlan, ismét „családtag” lehet, ha bűnös, akkor nem csak a pártból és az önkormányzatból kell távoznia, hanem a közéletből is.

Kispest fele akkora, mint Győr, de ebből nem következik, hogy elfogadható a „méretarányosan” kisebb immoralitás és jogsértés. Ez a 60 ezres kerület esetében sem tolerálható. Győrben a polgármesternek kell mennie (menni is fog), itt pedig a helyi képviselőnek! Semmi helye a gatyázásnak! A többit majd meglátjuk….