Gázai háború: még nincs áttörés a fegyverszüneti tárgyalásokon

HírKlikk 2024. május 5. 06:00 2024. máj. 5. 06:00

A felek ismét Kairóban tárgyalnak, az egyik fő kérdés, hogy a tűzszünet végleges vagy ideiglenes legyen-e.

Folytatódtak szombaton a tűzszüneti tárgyalások Izrael és a palesztin Hamász terrorszervezet között Egyiptomban. A BBC tájékoztatása szerint a Hamász korábban azt tette közzé, hogy küldöttsége pozitív szellemben utazik a kairói megbeszélésekre – írja az Euronews.

Pillanatnyilag úgy tűnik, a fő kérdés az, hogy a tűzszüneti megállapodás végleges vagy ideiglenes legyen-e. A Hamasz ragaszkodik ahhoz, hogy minden megállapodás konkrét kötelezettséggel járjon, ami a háború befejezéséhez vezet, Izrael viszont nem hajlandó megegyezni állandó tűzszünetről, amíg a Hamász továbbra is aktív marad a Gázai övezetben.

Izrael állítólag 40 napos tűzszünetben gondolkodik, ami alatt a Hamásznak el kellene engednie a fogva tartott izraeli túszokat, cserében az Izraelben raboskodó palesztin foglyokért. Az izraeli média szombaton arról számolt be, hogy Benjámin Netanjahu miniszterelnök álláspontja változatlan, szerinte Izraelnek mindenképpen el kell majd indítania a rafahi hadműveletet.

Az említett offenzívát nem támogatja az Egyesült Államok. Izrael legnagyobb diplomáciai és katonai szövetségese ragaszkodik ahhoz, hogy előbb látnia kell egy tervezetet a kitelepített palesztin civilek védelmére. A BBC értesülése szerint a CIA igazgatója, Williams Burns Kairóba utazott a tárgyalásokra.

A tűzszünet és a fogolycsere több szakaszban jöhet létre médiaértesülések szerint

The Times of Israel palesztin és szaúdi médiaértesülésekre hivatkozva arról ír, hogy a Hamász hamarosan bejelentheti a tűzszünetre és a túszok szabadon bocsátására vonatkozó legújabb javaslat jóváhagyását, egy izraeli forrás szerint viszont nem látják ennek jeleit Jeruzsálemben. A Kan egy a tárgyalásokhoz közelálló, meg nem nevezett izraeli forrást idéz, aki azt mondta, hogy Izraelnek még át kell tekintenie az arab médiában említett megállapodásokat a háború befejezésére vonatkozó amerikai garanciákról.

A palesztin jelentés névtelen Hamász forrásokat idéz, akik azt mondták, hogy az egyiptomi és katari közvetítők, valamint a Hamász és az izraeli delegáció között gyakori a kommunikáció, hogy megegyezzenek a palesztin foglyok számáról, akiket szabadon engednek a terrorcsoportok által Gázában tavaly október 7. óta fogva tartott túszokért cserébe.

A fogolycsere állítólag több szakaszban történne: a legfeljebb 40 napig tartó elsőben 33 szabadulna a 128 izraeli túsz közül, és az Izraeli Védelmi Erők (IDF) kivonulna Gáza egyes részeiből. A második és a harmadik szakasz egyaránt 42 napig tartana. Előbbiben elengednék az összes élő túszt, utóbbiban a felek egymás rendelkezésére bocsátanák a halottak holttesteit is.

Az Al-Quds jelentésében idézett források azt mondják, a Hamász azt reméli, hogy a hét végéig minden fél számára elfogadható megállapodás születik.

Forrás: Euronews