Gémesi György: a diszkrimináció minden formában elfogadhatatlan

Németh-Kállai Szilvia 2023. szeptember 2. 07:00 2023. szept. 2. 07:00

Amikor a területfejlesztési miniszter elismerte, hogy az önkormányzatokkal szemben létezhet kormányzati diszkrimináció, akkor lényegében hitelesítette a nem kormánypárti vezetésű önkormányzatok véleményét. Egyebek között így értékelte Gémesi György a Hírklikknek Navracsics Tibor szavait. Gödöllő polgármesterét, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének (MÖSZ) elnökét arról kérdeztük, milyen következményei lehetnek ennek a beismerésnek.

Az Európai Parlament Budapesten járt küldöttsége számolt be arról, hogy felvetették Navracsics Tibornak, információik szerint az ellenzéki vezetésű önkormányzatok, például a budapesti, nehezebben jutnak uniós forrásokhoz. A miniszter pedig elismerte, hogy „létezhet kormányzati diszkrimináció, de az nem rendszerszintű”. Az uniós forrásokhoz való hozzáférés átpolitizálása körüli vitával kapcsolatban azzal érvelt, hogy a Fidesz által vezetett észak-magyarországi városok ezentúl kevesebb támogatást kapnának. A delegáció jelentéstervezetének brüsszeli bemutatójáról a Népszava számolt be.

Gémesi György pedig úgy látja, Navracsics Tibor azoknak a véleményét hitelesítette, akik eddig is ezt mondták. A Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke azonban hozzátette, bár így bebizonyosodott, miképpen viselkedik a kormány a nem fideszes vezetésű önkormányzatokkal szemben, az érintettek nem tudnak ellene semmit sem tenni. Ugyanis ehhez nincsenek jogi utak, törvényi előírás. Az önkormányzatok kiszolgáltatottak, nincs ezen a területen mozgásterük, bár sok olyan település van, amelyik nem tartozik a kormánypárthoz.

Gémesi emlékeztetett rá, bár a miniszter kijelentése csak az uniós pénzek sorsáról szólt, de beszélhetett volna a központi források elosztásáról is. A lényeg – mondta –, hogy a diszkrimináció nemcsak az uniós pályázatoknál, hanem minden esetben elfogadhatatlan, hiszen azt jelenti, hogy politikai osztogatás folyik, politikai alapon döntenek. A döntések ugyanis általában attól függnek, hogy az érintett önkormányzat vezetése a NER-hez tartozik, vagy sem.

A polgármester kifejtette, hogy a kormány nem minden esetben tudja ezt a jogellenes magatartást gyakorolni, hiszen vannak olyan támogatások, olyan források, amelyeket normatív alapon osztanak ki. Ilyen például az iskolába járó, vagy étkező, vagy bölcsődés, óvodás gyerekekkel kapcsolatos normatív támogatás. „Ebben van egy normativitás, de az extra források tekintetében többször tapasztaltuk már, hogy az elkerülte a nem fideszes önkormányzatokat” – magyarázta a MÖSZ elnöke.

Hozzátette: ilyen volt a Covid idején kapott 1,5 milliárdos extra támogatás, amiből csak a fideszes vezetésű városoknak jutott. Ez egyértelmű volt. De az energia-ártámogatásból is kimaradt az ellenzéki, és nem fideszes vezetésű Budapest, miközben Hódmezővásárhely sem látott belőle egyetlen fillért sem. 

Navracsics pedig nem mondott újdonságot, viszont megerősítette, és – ahogy az elnök fogalmazott – hitelesítette azt, hogy nemcsak arról van szó, hogy bizonyos önkormányzatok túlreagálnak dolgokat, és panaszkodnak, hanem ez így is van. Viszont amíg ez a politikai vezetés van, esélyes, hogy így is marad. „Számomra ez elfogadhatatlan, de hát sokat nem tudunk ellene tenni” – mutatott rá a MÖSZ elnöke.

Gémesi Györgynek nem „csak” Gödöllő polgármestereként, hanem az érdekvédelmi szövetség elnökeként kell elmondania a szakmai szövetség véleményét, ami nyilván nem mindig tetszik a kormánynak. Ezért bár nem pártpolitika, adott esetben ez is büntetést érdemelhet. Így voltak olyan kéréseik, amiket nekik sem támogatott a kormány.

A MÖSZ elnöke azt szeretné, ha azok a polgármesterek is fölállnának és megszólalnának, akiket diszkriminált a magyar kormány. Mostanában ugyanis jobbára mindenki hallgat. Akkor is, amikor bezártak 700 kispostát, az első hullám után, amikor még „csak” 300 feletti bezárásokról volt szó. Holott nyilván minden posta igazolhatóan fontos. „Most nem arról van szó, hogy a posták kellenek-e, vagy nem, vagy mennyire vannak kihasználva, hanem arról, hogy egyszerűen bezárták azokat. A polgármesterek viszont nem szólaltak fel, nyilván azért, mert van bizonyos függőségi viszony. Az élet pedig megy tovább, küszködünk és megpróbáljuk túlélni ezeket a nehéz helyzeteket. Hiszen a Covid, az infláció, az energiaválság, a béremelés és a különféle kötelezettségek mind-mind az önkormányzatokat terhelik és nincs többletforrás” – összegezte Gémesi György.