Georgiában hitelesítették a demokrata párti Joe Biden győzelmét

HírKlikk 2020. november 21. 05:00 2020. nov. 21. 05:00

Hitelesítették az amerikai demokrata párti elnökjelölt, Joe Biden győzelmét Georgiában – jelentette be Brad Raffensberger, a választásokért felelős georgiai államminiszter pénteken. Republikánus politikusok is bírálják a Trump-kampányt a választási eredmények vitatásáért.

„A számok nem hazudnak. Államminiszterként úgy gondolom, hogy a mai adatok pontosak" – fogalmazott pénteki sajtókonferenciáján a republikánus párti Raffensberger. Ezt követően, közleményt adott ki, amelyben tudatta, hogy a valamennyi megyéből beérkezett igazolt szavazatok alapján, hitelesíti a tagállam választási eredményét.

A választási eredmények hitelesítése elvileg formalitás szokott lenni. Ám a november 3-án tartott választások után öt, úgynevezett csatatérállamban – vagyis ott, ahol nem általában republikánusokra, vagy demokrata pártiakra szavaznak – Donald Trump amerikai elnök jogászcsapata perkeresetet nyújtott be a feltételezett választási csalások kivizsgálására, vagy a szavazatok újraszámlálására. Georgia e szempontból kulcsfontosságú államnak számított. Az elnök jogászai november 11-én a szavazatok kézzel történő újraszámlálását kérték.

Brad Raffensberger hangsúlyozta: Georgiában tisztességesek voltak a választások.

A választási eredmények igazolása után, Donald Trumpnak – a szavazatok fél százalék alatti különbsége miatt – még lehetősége van az egész tagállamra érvényes újraszámlálásra. Az erre vonatozó kérést kedden délutánig kell benyújtani.

Brian Kemp georgiai kormányzónak – aki republikánus politikus – helyi idő szerint szombat délután öt óráig kell aláírnia a dokumentumokat arról, hogy a törvények értelmében, a tagállam 16 elektorának támogatását hivatalosan Joe Biden demokrata párti elnökjelölt nyerte el.

A kormányzó még a végeredmény bemutatása előtt, közleményben sürgette Raffensbergert, hogy „komolyan vizsgáljon ki a választási szabálytalanságokra vonatkozó minden egyes vádat".

Donald Trump a választások óta a Twitteren több bejegyzésben is arra bátorította Kemp kormányzót, hogy „legyen kemény" a választási eredmények újraszámlálásakor. Az egyik mikroblog-bejegyzésben bírálta is a kormányzót azért, mert Georgia még az év elején a levélszavazásra vonatkozó jogi megállapodást kötött demokrata párti csoportokkal. Trump megjegyzésére Raffensberger hivatala azzal válaszolt, hogy az elnök „rosszul értelmezi" a megállapodást, és tévesen állítja, hogy gyengíti a levélszavazatok ellenőrzésének szabályait.

Csütörtökön este egy szövetségi bíró már bejelentette: a szavazatok kézzel történt újraszámlálása után, az új eredmény szintén Joe Biden győzelmét hozta. Mivel a szavazatkülönbség fél százalék alatt van, ezért Trump még egy újraszámlálást kérhet.

Republikánus politikusok bírálják a Trump-kampányt a választási eredmények vitatásáért

Republikánus politikusok bírálták a Trump-kampányt a választási eredmények jogi úton történő vitatásáért.

Benn Sasse nebraskai republikánus szenátor és Mitt Romney, Utah állam republikánus szenátora azt követően hozta nyilvánosságra közleményét, hogy csütörtök este Donald Trump amerikai elnök jogászai sajtótájékoztatót tartottak, amelyen Rudy Giuliani, a jogászcsapat tagja Michigan államban történt „tömeges választási csalásról" beszélt.

„Dühöngő sajtókonferenciák rombolják a közbizalmat. Rudynak és barátainak nyilvánvalóan nem szabadna nyomást gyakorolniuk a választókra azért, hogy ne fogadják el az eredmények igazolását. A törvények és nem a tweetek országa vagyunk" – fogalmazott közleményében Ben Sasse nebraskai szenátor.

Romney, Utah republikánus szenátora szerint, a Trump-kampány tagjainak a választási tisztségviselőkre gyakorolt nyomásgyakorlása felér egy kísérlettel, amely „meg akarja fordítani a népakaratot". Közleményében Romney azt hangsúlyozta: „nehéz elképzelni rosszabb, kevésbé demokratikus lépéseket egy hivatalban lévő amerikai elnök részéről".

Csütörtök este a Republikánus Országos Bizottság (DNC, a párt vezető szerve) washingtoni központjában váratlanul sajtókonferenciát hívott össze Rudy Giuliani és Trump jogászcsapatának több tagja. A jogászok azt állították, hogy „egy Venezuelában gyökeredző összeesküvés révén" akarják elcsalni az amerikai választást.

Giuliani úgy vélekedett, hogy Detroitban, Atlantában, Milwaukee-ban, Philadelphiában és más amerikai nagyvárosokban, ahol demokrata párti városvezetők irányítanak, azért aratott nagy arányú győzelmet Joe Biden, a demokraták elnökjelöltje, mert szerinte csaltak a választásokon. Giuliani bizonyítékot ugyan nem mutatott be, de kijelentette: az amerikaiak „Donald Trumpot választották meg, nem Joe Bident". Giuliani hozzátette: a csalásokat a jogászok majd a bíróságokon fogják bizonyítani.

Ben Sasse emlékeztetett arra, hogy például Michiganben a bíróságok elutasították a csalások miatt Trump jogászai által benyújtott kereseteket. „Trump elnök több mint százezer szavazattal veszített Michiganben, kampánya és szövetségesei vagy elveszítették, vagy visszavonták a pereket, mert képtelenek voltak bizonyítékokat bemutatni" – szögezte le a nebraskai politikus.

Forrás: MTI