Gödön szétesett az ellenzéki összefogás

HírKlikk 2020. július 1. 06:57 2020. júl. 1. 06:57

Új frakciót alakított két alpolgármester és két képviselő, aztán a fideszesekkel együtt szavazva megnyirbálták a momentumos polgármester jogköreit.

Már a napirend elfogadásánál is durva, káromkodásig menő vita alakult ki a gödi önkormányzat hétfői ülésén a 444 értesülései szerint. 

Az őszi önkormányzati választásokon az ellenzék a 12 tagú gödi testületben nyolc helyett szerzett meg, ám hétfőn két alpolgármester, az LMP-s Fülöp Zoltán és a DK-s Lőrincz László, valamint egy másik DK-s és egy jobbikos képviselő bejelentette, hogy frakciót alakít Göd Fejlődéséért néven. Így az addigi kényelmes ellenzéki többség elolvadt, a momentumos polgármester, Balogh Csaba támogatói négyen maradtak.

Az új frakció tagjai ezután a fideszes képviselők támogatásával, szinte mindenben leszavazták a városvezetőt.

Balogh az ülésen le akarta váltani a két alpolgármestert, arra hivatkozva, hogy „a feladataikat nem tudják megfelelően ellátni”. Fülöp szerinte hanyagul végezte el a korábbi, fideszes vezetés által kötött szerződések átvilágítását, és nem haladt a Samsung-gyár köré kiépítendő mérőállomások beszerzésével sem. Lőrinczről pedig – többek között azt írta a polgármester, hogy „a valódi teljesítés ellenőrzése nélkül fogadott el és írt alá teljesítésigazolást, a nem szerződésszerű teljesítés orvoslását pedig felkérésre sem hajtotta végre”. Balogh – a lap szerint – fegyelmi eljárást is indított volna a helyettesei ellen, az új többség azonban napirendre sem vette ezeket a javaslatokat.

Megszavazták ugyanakkor, hogy a polgármester ne tárgyalhasson a Samsunggal – erre a feladatra éppen Fülöpöt jelölték ki helyette –, felmondták az együttműködést a város közbeszerzési tanácsadójával, és 16 millióról 200 ezer forintra csökkentették azt az összeghatárt, amiről Balogh saját hatáskörben dönthet.

Balogh szerint a konfliktus mögött az állhat, hogy a kormánynak és a Samsungnak nem tetszett, hogy az önkormányzat nagyobb átláthatóságot követelt a terjeszkedő gyártól, ezért jött a mostani kavarás. „Erre utalnak azok az előterjesztések is, amikkel el akarják érni, hogy ne tárgyalhassak a Samsunggal, meg akarják vonni a képviselők jogait, hogy bármit is nyilatkozzanak a Samsungról” – mondta a polgármester a 444-nek

Fülöp Zoltán LMP-s alpolgármester pedig azt mondta a portálnak, hogy a Fidesszel nem kötöttek életre szóló szövetséget, velük is csak „ügyek mentén” működnek együtt. Szerinte a konfliktust az okozta, hogy a polgármesternek egészen más az elképzelése a város irányításáról, és úgy érezték, Balogh nem működik együtt a koalíció minden tagjával, csak a momentumosokkal.

Forrás: 444.hu