Goebbels után szabadon

NVZS 2020. március 24. 19:16 2020. márc. 24. 19:16

„Legfeljebb az gondolhat fenyegetésre, aki elsáncolta magát a Karmelita kolostorban, s attól fél, hogy ha nem működik a lerombolt egészségügy, ha akadozik  a közellátás, ha az embereknek elfogy a pénzük, akkor a türelmük is el fog fogyni, s esetleg valamit lépnek” – véli Balázs Péter. Az Országgyűlés előtt fekvő, Orbánnak korlátlan időre, korlátlan hatalmat, az Országgyűlés nélküli kormányzást lehetővé tevő törvénytervezet kapcsán pedig feltette a kérdést: „Hol van az Országgyűlés elnöke, miért nem emeli fel a szavát Kövér László azért, hogy az Országgyűlésnek is legyen beleszólása az ország ügyeibe? A volt külügyminisztert ezúttal a korábbi kormányok tagjaiból és volt uniós biztosokból álló V21 csoport elnökeként kerestük meg. A csoport nyílt levélben fordult a parlamenti pártok elnökeihez és frakcióvezetőihez.

„A válságos helyzet kezelésére az Orbán-kormánynak e törvény nélkül is minden szükséges jogi eszköz a rendelkezésére áll... A határozatlan idejű és korlátlan terjedelmű rendeleti kormányzásra adandó felhatalmazás kizárná, hogy a kormány munkáját az Országgyűlés és rajta keresztül a választópolgárok ellenőrizzék. Különösen aggályos a szólás- és sajtó szabadságának korlátozása. Az elmúlt hetekben a nemzeti összefogás első jelei is megmutatkoztak Magyarországon. Ennek erősítéséhez közbizalom szükséges, aminek alapja, hogy a választott képviselőinket és a politikai pártokat nem rekesztik ki a döntések meghozatalából és ellenőrzéséből. Az Országgyűlés nem engedheti, hogy a kormány korlátlan ideig átvegye tőle a törvényalkotás feladatát!” – fogalmaz a levél, amely arra kéri a kormánypárti és az ellenzéki parlamenti képviselőket, hogy ne mondjanak le a választás útján rájuk ruházott felelősségükről, és ne szavazzák meg a korlátlan idejű rendeleti kormányzást, a szólás- és sajtószabadság korlátozását.

Széles politikai spektrumhoz fordultak

Mi volt a cél? Komolyan gondolják, hogy el tudnak érni bármit is egy ilyen levéllel? – kérdeztük (nem cinizmus, hanem realizmus által vezérelve) Balázs Pétert. Aki szerint soha nem szabad lemondani arról, hogy  elmondjuk a véleményünket, s azt a lehető legszélesebb körben közzétegyük. „Ettől működik a demokrácia” – szögezte le, hozzátéve, hogy megélt már olyat is, hogy ha nem is azonnal, de utóbb Kövér László megfontolta az ő kezdeményezését. 

Balázs megjegyezte, hogy ennek a nyílt levélnek a megszületése már önmagában is a demokrácia próbája volt, hiszen „amíg mi, a rendszerváltás után egymást követő kormányok volt miniszterei, államtitkárai is ütköztetjük a véleményeinket, s így a végeredmény már olyan, amiről bizton állítható: egy széles politikai spektrum ízlésével találkozik”.

Goebbels után szabadon

Abban mindannyian egyetértenek, hogy minimum három – Balázs megfogalmazása szerint – hajmeresztő elem van az Orbánék által benyújtott törvénytervezetben. Az első, hogy határidő nélküli, korlátlan hatalmat akar a kormány. „Ez példa nélküli Európában, Franciaországban például egészségügyi rendkívüli állapotot hirdettek meg, s azt is csak két hónapra” – mondta. 

A másik a média súlyos fenyegetése. Habár eddig is büntethető volt a rémhírterjesztés, de azzal, hogy beemelték ebbe a törvénytervezetbe „Goebbels után szabadon”, az azt jelenti, hogy a sajtót is olyanná tenné Orbán, mint a kormányt és az ügyészséget. 

A harmadik „ami engem elborzasztott, mint három volt kormány miniszterét, az az, hogy kiáll a miniszterelnök és kormányzati feladatokról beszélve, elkezdi összeszámolgatni, hogy hány embert tud fegyverbe szólítani”. Másutt, ahol eddig egyáltalán felmerült a hadsereg behívása, ott nem a fegyvereket, hanem a technikát veszik igénybe – mutatott rá, példaként hozva fel, hogy Kínában kórház építéséhez vették igénybe a hadsereget, Olaszországban pedig az elhunytak koporsóinak elszállításához. 

„Nálunk vajon miért járnak a katonák, ujjaikkal a ravaszon az utcákon, amikor az emberek be vannak zárkózva a saját lakásukba, amikor nincs se külső, se belső fenyegetés?” – tette fel a költői kérdést. Szerinte „legfeljebb az gondolhat fenyegetésre, aki elsáncolta magát a Karmelita kolostorban, s attól fél, hogy ha nem működik a lerombolt egészségügy, ha akadozik  a közellátás, ha az embereknek elfogy a pénzük, akkor a türelmük is el fog fogyni, s esetleg valamit lépnek”. 

Bólogató jánosok a kormánypártban

Nincsenek olyan kormánypárti politikusok, képviselők, akikben felmerül, hogy nincs valami így rendjén? – kérdeztük. Természetesen van a kormánytagoknak is felelősségük, abban is, hogy legalább kiálljanak, de nem nagyon látjuk például az egészségügyért felelős Kásler Miklóst – mutatott rá Balázs Péter. Hozzátette: van országgyűlési képviselői felelősség is, „de azt látjuk, hogy a Fidesz- és a KDNP-többség bólogató szavazógépekből áll össze, nincs egyéni szín, felelősség, az van, amit Orbán dirigál”. Hol van Kövér László, amikor az általa vezetett Országgyűlést iktatják ki? És hol Áder János? – sorolta Balázs.

És hol vannak a külföldi politikusok? Hol van az EU – tettük fel a kérdést? A volt külügyminiszter szerint, azért a külföldi sajtóból már látszik, hogy a határokon túl is észrevették, mi zajlik ezekben a napokban Magyarországon. Az Osztrák Néppárt európai parlamenti frakciójának elnöke, az EP alelnöke, Othmar Karas botrányosnak mondta, ahogy a magyar miniszterelnök újabb, veszedelmes támadást indít a liberális demokrácia, valamint a jogállam ellen. Ami az EU-t illeti, Balázs szerint „az EU tiszteli a tagállamok által megválasztott kormányokat”.