Grúziában csalást emlegetnek

HírKlikk 2024. október 27. 18:27 2024. okt. 27. 18:27

Az ellenzéki pártok már szombaton közölték, hogy nem ismerik el a hivatalos eredményeket, az egyik ellenzéki vezető egyenesen "alkotmányos puccsnak" nevezte azokat.

Georgiában a kormányzó Georgiai Álom - Demokratikus Georgia párt a szavazatok több mint 54 százalékát szerezte meg a parlamenti választásokon a voksok csaknem száz százalékának feldolgozása alapján a választási bizottság közleménye szerint.

Az ellenzéki pártok már szombaton közölték, hogy nem ismerik el a hivatalos eredményeket, az egyik ellenzéki vezető egyenesen "alkotmányos puccsnak" nevezte azokat. A kormánypárt visszavonult milliárdos alapítója, Bidzina Ivanisvili, aki főleg azzal kampányolt, hogy Georgiának ki kell maradnia az ukrajnai háborúból, szombat este sikert aratott, hiszen pártja 2012 óta a legjelentősebb eredményét érte el: egyes vidékeken 90 százalékos volt a támogatottsága. "Ritka eset a világon, hogy egy párt, amely ilyen nehéz helyzetben van, ilyen nagy sikert érjen el; ez jól mutatja a georgiai nép tehetségét" - mondta Ivanisvili szombat este ujjongó támogatóinak.

Több civilszervezet megfigyelői szerint azonban súlyos választási visszaélések történtek.

A Fiatal Jogászok Georgiai Szövetsége (GYLA) vasárnap számos olyan esetről számolt be, amelyben magánszemélyek több szavazatot is leadtak. A GYLA szerint ezenkívül a választási megfigyelőket akadályozták a munkájukban. A szövetség követeli, hogy a választási bizottság tisztázza ezeket az eseteket.

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelői a szavazók megfélemlítése, hatósági nyomásgyakorlás, a voksolás felügyelői elleni erőszak, szavazatvásárlás, többszörös szavazatleadás és egyéb jogsértések eseteire panaszkodtak, és ezek kivizsgálását, valamint további demokratikus reformokat sürgettek. "(A jelöltek közötti) egyenlőtlenségek, tettlegesség és pszichikai nyomásgyakorlás, szavazatvásárlás és egyéb feszültségek árnyékolták be a választásokat azok előtt és közben, a szavazóhelyiségeken belül és kívül" - fogalmaztak. Kifejtették: "attól tartunk, hogy a választások napján tapasztalt gyűlölet és a megfélemlítés légköre alááshatja a demokratikus politikai folyamatot, az európai integrációt Georgiában". Úgy vélekedtek, hogy a választásokat a média polarizálódása, az ellenzék és a civil társadalom elleni gyűlöletbeszéd jellemezte. A kormánypárt pedig orosz dezinformációt terjesztett, és a kampány során az ország nyugati partnereit vette célba - tették hozzá.

Mindazonáltal Pascal Allizard, az EBESZ megfigyelői missziójának vezetője nagyra méltatta a kaukázusi ország demokratikus vitalitását, dacára a nehézségeknek. Felhívta a figyelmet a többi között arra, hogy 18 politikai erő indult, és a voksolás folyamata összességében jólszervezett volt. Az EBESZ emellett kifejezte aggodalmát azon törvények miatt, amelyeket az utóbbi időben fogadott el a tbiliszi parlament, és amelyek heves társadalmi vitákat, tüntetéseket és a Nyugat ellenzését váltották ki.

António López-Isturiz White, az Európai Parlament megfigyelőinek vezetője azt vetette a grúz hatóságok szemére, hogy nem engedték be a szavazóhelyiségekbe a sajtó képviselőit, és aláhúzta, hogy "a szavazás titkosságát nem sikerült mindig biztosítani", valamint úgy vélte, a választókat megfélemlítették. Mint mondta, a kormányon lévő Georgiai Álom a választások előtt "orosz dezinformációt használt és ellenséges retorikát alkalmazott" a szavazatok manipulálása érdekében. "Továbbra is aggódunk a georgiai demokratikus folyamatok megtorpanása miatt; a tegnapi választások lebonyolítása sajnálatos módon ezt az aggodalmat erősíti" - jelentette ki.

Az EBESZ és az EP mellett az amerikai Nemzeti Demokratikus Intézet (NDI), a Nemzetközi Republikánus Intézet (IRI) és egy georgiai választási megfigyelő csoport, az ISFED is kifejezte aggodalmát a visszaélések miatt. Utóbbi szerint több mint kétszáz panaszt terjesztettek be az ország választási hatóságaihoz. Az ISFED viszont hozzátette, hogy jelentős visszaéléseket nem tapasztalt.

Forrás: MTI


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom