Guardian: Trócsányi nehéz napok elé néz Brüsszelben

HírKlikk 2019. szeptember 8. 21:10 2019. szept. 8. 21:10

Trócsányi László volt igazságügyi miniszter esélyeiről cikkezett a Guardian. A lap alapvető álláspontja, hogy Trócsányi nehéz napok elé néz, mert az Európai Parlamentben már figyelmeztettek a képviselők, hogy ilyen múlttal egyszerűen nem mehet át jelölt - írja lapszemléjében a 24.hu.

"A jelölt, Trócsányi László, akit Orbán akaratának végrehajtójának neveznek, 2014-től a magyar igazságügyi miniszter volt, egészen májusig az Európai Parlamentbe kerüléséig. A magyar bírósági rendszer tervezője, amelyet széles körben kritizáltak az igazságszolgáltatás hatalmának korlátozása miatt. Trócsányi rekordja a magyar nacionalista kormányban bonyolulttá teszi a Bizottság Berlaymont központjához vezető útját" - írja a portál.

Igazságügyi miniszterként Trócsányi egy sor törvényt vezetett be, amelyek jogi konfliktusokat váltottak ki az Európai Bizottsággal, amelyhez most csatlakozni kíván. 

Trócsányi a nemzetközi együttműködés – fejlesztési támogatás vagy a humanitárius segélyezés – katasztrófavédelem portfoliót kaphatná Ursula von der Leyen bizottsági elnöktől.

Hivatalosan kedden jelentik be a teljes bizottságot és a biztosokhoz tartozó felelősségi köröket, és innentől kezdődik csak a nehéz menet von der Leyen számára, mert a teljes kabinetnek együtt kell átmennie a Parlamenten. Ha tényleg meg akarják Trócsányit buktatni, akkor lehet, hogy az egész bizottságot megbuktatják vele - írja a 24.hu.

Forrás: 24.hu