Gulyás Gergely: a kormány nemzeti konzultációt indít az új gazdaságpolitikáról és gazdasági akciótervet fogadott el

HírKlikk 2024. október 16. 15:45 2024. okt. 16. 15:45

A kormány a keddi ülésén a költségvetés előkészítéseként 21 intézkedést tartalmazó gazdaságpolitikai akciótervet fogadott el, amely három pilléren nyugszik: a jövedelmek vásárlóerejének növelésén, a megfizethető lakhatás biztosításán és a kis- és közepes vállalkozások támogatásán – közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter szerdán Budapesten a Kormányinfón.

Gulyás Gergely hozzátette, a kormánypárti frakciók kérésére a kormány döntött arról, hogy az új gazdaságpolitika legfontosabb pilléreiről nemzeti konzultációt indít. A miniszter ezt azzal indokolta: az új gazdaságpolitikához új eszközök szükségesek, és bár látják, Brüsszelben „egyre nagyobb a hajlandóság" arra, hogy ott döntsenek ezekről, a kormány ezt nem fogadja el.

Hozzátette, a magyar választóknak van lehetőségük arra, hogy véleményt mondjanak – elsősorban a választásokon, két választás közötti időszakban pedig akár nemzeti konzultáció segítségével is –, milyen eszközökkel kell egy hatékonyabb, a növekedést szolgáló gazdaságpolitikát elindítani.

Hangsúlyozta, a növekedés alapfeltétele, hogy Magyarország törekedjen a gazdasági semlegességre, hogy ne csatlakozzon a kereskedelmi háborúkhoz, ne kövesse azokat a „brüsszeli diktátumokat", amelyek Európát arról akarják meggyőzni, hogy üzletelni csak és kizárólag ideológiai alapon lehetséges.

Vitályos Eszter: 136 milliárd forintból valósultak meg kormányzati beruházások

Az elmúlt két évben több mint 136 milliárd forint összegű kormányzati beruházás jött létre, összességében 31 projektben – közölte Vitályos Eszter kormányszóvivő a Kormányinfón.

Vitályos Eszter elmondta: egymilliárd forint jutott óvoda- és bölcsődefelújításokra, több mint 1,3 milliárd forint összegű közlekedésfejlesztési beruházás és útfelújítás zajlott, 4,2 milliárd forintból pedig tíz településfejlesztési beruházás történt.

Mintegy 6 milliárd forintos összegben készültek el beruházások a gazdaságfejlesztés területén, de az oktatás, a közművelődés, a sport, az egészségügy és a szociális szféra területén is jelentős projektek zárultak le – sorolta a kormányszóvivő.

Emlékeztetett arra is, hogy már több mint 200 ezren töltötték le a Digitális Magyarország mobilalkalmazást, az Egészségablak alkalmazáson keresztül pedig már több mint 80 egészségügyi intézményt lehet elérni, a járóbeteg szakrendelőkbe időpontot foglalni.

Forrás: MTI


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom