Gulyás Gergely ügye, mint állatorvosi ló

Bánó András 2021. november 3. 07:04 2021. nov. 3. 07:04

Állatorvosi lóhoz szokás hasonlítani egy jelenséget vagy intézményt, ha az összes elképzelhető hiba, betegség, tünet kimutatható rajta. Ahogy telik-múlik az idő, lassan, lassan egy ilyen lóvá növi ki magát az, hogy a kancelláriaminiszter megfertőződött koronavírussal.

Első hiba: Gulyás Gergely három oltást kapott már, utolsóként szándékosan a Janssen vektorvakcináját választotta. Azért ezt, mert állítólag két orvossal is beszélt, és ők ezt ajánlották neki. Annak ellenére tett így, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ nem ajánlja ezt a kombinációt, és aligha hihető, hogy erről a miniszter nem tudott.

Második hiba: amikor kiderült a baj, a miniszter ezt jelentette ki: mondhatnám, hogy ha lenne még kontaktkutatás, ami már nincsen, akkor az újságíróknál kellene kezdeni, mert ezután én Münchenbe mentem. Tehát az újságírókat látta Magyarországon utoljára – utalt ezzel arra, hogy a Kormányinfó eseményen zárt térben volt együtt több újságíróval. Megjegyezte ugyanakkor, hogy miután ott a távolság a résztvevőkkel folyamatosan legalább három-négy méter, ezért az újságírók közül senkinek sem kell veszélyeztetve éreznie magát. A miniszter mondatából viszont kiderült, amit eddig széles körben elhallgattak, hogy nálunk már nincs kontakt-kutatás. Vajon ki, és miért rendelte el ennek beszüntetését? És milyen indokkal?

Harmadik hiba: a tárcavezető házi karanténban van, influenzaszerű tünetekkel. Egyik kormánytagnak sem kellett karanténba vonulnia azért, mert kapcsolatba lépett vele – értesült az ATV oldala, a miniszter betegsége kapcsán. Ha nem is vonultak karanténba ezek a kormánytagok, vajon legalább tesztelték őket? Erről sem tudni semmit. 

És ha már a tudatlanság szóba jött, azt sem közölték a magyar nyilvánossággal, mit csinált Münchenben Gulyás Gergely? Lobbizni ment a bajorokhoz valamilyen ügyben, ami a kormány számára fontos? Vagy valamilyen titkos akcióban vett részt?