Gurmai Zita: 102 021 gyerek nem jut hozzá helyben semmiféle háziorvosi ellátáshoz

HírKlikk 2023. június 14. 13:20 2023. jún. 14. 13:20

Tavaly 280 esetben állt le valamilyen kórházi osztály, 621 tartósan betöltetlen háziorvosi praxis van, csak a házi gyermekorvosok száma több mint 200 fővel csökkent. Gurmai Zita a költségvetésről szóló vitában azzal vádolta a Fideszt, hogy a magyarok egészségén spórol.

A magyar emberek elleni, előre kitervelt bűncselekményhez hasonlította a 2024-es költségvetést Gurmai Zita MSZP-s országgyűlési képviselő. „A valóság az, hogy sorra zárnak be a kórházi osztályok, mert a Fidesz-kormány elüldözte az orvosokat. Csak a tavalyi évben több mint 280 esetben állt le valamilyen kórházi osztály. Több mint 4500 szakdolgozó hiányzik az ellátásból, mert a Fidesz-kormány nem fizeti meg őket. A fővárosi Uzsoki Utcai Kórház tüdőgyógyászati osztályán 34-ből 20 ágyat megszüntettek. A Kalocsai Szent Kereszt Kórház Telephelyen fel kellett függeszteni a csecsemő- és gyermekosztály, illetve a szülészeti ellátás működtetését szakorvoshiány miatt. Szolnokon, a Hetényi Géza Kórházban megszűnt a csecsemő- és gyermekgyógyászati intenzív ellátás. Ugyancsak Szolnokon pár hónappal később megszűnt a csecsemő- és gyermek kardiológiai ellátás is” – sorolta az egészségüggyel kapcsolatos adatokat Gurmai Zita az országgyűlésben, a költségvetés vitájában. Az MSZP-s frakcióvezető-helyettes szerint mindezt a Fidesz okozta. Felsorolása szerint az országban 621 tartósan betöltetlen háziorvosi praxis van, és ez a szám évről-évre folyamatosan nő. A szocialisták szerint 2010-ben több mint 600-zal több háziorvos volt, a házi gyermekorvosok száma több mint 200 fővel csökkent azóta, így 102 021 gyerek nem jut hozzá helyben semmiféle háziorvosi ellátáshoz. 2016 óta megduplázódott a betöltetlen házi gyermekorvosi körzetek száma. Van olyan északkelet-magyarországi körzet, ahol 3 000 gyermek tartozik egyetlen pszichológushoz. „És akkor a Fidesz-kormány beszél a gyermekek védelméről? Szégyen és gyalázat!” – mondta Gurmai Zita, aki szerint a kormány éppen most veri szét az alapellátást, ami ellen a teljes szakma tiltakozik. Felhívta a figyelmet, hogy a mostani átalakítás azt jelenti, hogy a Fidesz-kormány távolabbra viszi a betegektől az ellátást, azaz a Fidesz csökkenti az emberek egészségügyi ellátáshoz való hozzáférését. „Hát hol van itt a beteg biztonsága? Mi ez az őrület? Ezt miért nem írják ki óriásplakátra?” – kérdezte a szocialista politikus.

Felsorolása szerint az Európai Unióban Magyarországon hal meg a legtöbb ember rákban. 100 ezer főre vetítve 325 honfitársunkat veszítjük el daganatos megbetegedésben. 2010 óta a Fidesz-kormány több mint 5000 kórházi ágyat megszüntetett. „Ennyit arról, hogy ki csökkenti a kórházi ágyak számát Magyarországon. Remélem, ezt Kocsis Máté is hallja!” – tette hozzá az országgyűlési képviselő.

Gurmai Zita szerint a Fidesz-kormány sokkal kevesebbet költ egészségügyi ellátásra, mint a többi uniós ország. „Mondjuk ki: önök a magyar emberek egészségén spórolnak, és ezért a magyar nép az életével fizet!” – vonta le a tanulságot az MSZP-s felszólaló. Hozzátette: a legfrissebb adatok szerint Magyarországon a legtöbb az olyan halálozás, amely megelőzhető lett volna.

„A valóság az, hogy a magyar egészségügy tragikus helyzetben van. Bármikor bekövetkezhet a teljes összeomlás. Ennek fényében egyszerűen döbbenetes, hogy a jövő évi költségvetés szerint a Fidesz-kormány még tovább csökkenti az egészségügy finanszírozását!” – adott hangot a felháborodásának a szocialista politikus, aki szerint a Fidesz költségvetése egyáltalán nem számol az árakat felhajtó inflációval, a forint romlásával. A 2023. májusi inflációs adatok alapján a szolgáltatások díja 14,3 százalékkal emelkedett az egy évvel azelőtti helyzethez képest, az egészségügyi infláció pedig 22 százalék körül mozog. Viszont a jövő évi költségvetésben az egészségügyi kiadások növekedése sokszor az egy százalékot sem éri el. A gyógyszertámogatásokra pedig még kevesebb pénzt is szánnak, mint tavaly.

Gurmai Zita arra is felhívta a figyelmet, hogy a kormány nemrég emelte meg 20, illetve 40 százalékkal a gyógyszerek adóját, emiatt tömegesen tűnhetnek el készítmények, mert a gyártóknak nem éri meg ezeket forgalmazni. „Ami gyógyszer pedig marad, az brutálisan drága lesz! Ilyen körülmények között akar a Fidesz kevesebb pénzt adni gyógyszertámogatásokra!” – mondta a szocialista képviselő, aki szerint a gyógyszertámogatások és az alapellátás finanszírozásának csökkentése tragédiákat fog okozni. Forráskivonást lát a szakellátás területén, illetve semmi nyoma nincs annak, hogy emelkedne a szakdolgozók, egészségügyben dolgozók fizetése, vagy hogy a Fidesz-kormány bármit tenne a kórházi osztályok folyamatos bezárása ellen. A Fidesz hagyja tovább nőni a várólistákat, és az egészségügyi ellátórendszer hatékonyságának növelésére sem ad pénzt.

A szocialista képviselő összefoglalása szerint a jövő évi költségvetés szinte minden területen tovább rontja a magyar egészségügy amúgy is katasztrofális helyzetét. „Ez, ami itt van előttünk, a beteg emberek cserbenhagyásának a költségvetése!” – mondta zárásként az MSZP-s frakcióvezető-helyettes.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom