Gurmai Zita: a Fidesz ismét átverte az időseket, leszavazták az MSZP törvénymódosító javaslatát

HírKlikk 2024. március 18. 17:10 2024. márc. 18. 17:10

Az MSZP törvénymódosító javaslatot nyújtott be a nyugdíj előtt álló munkanélküliek ellátásának rendezésére, a párt minimálbér-követővé tenné a nyest, így csökkennének az adminisztrációs terhek és jól járnának az idősek. Gurmai Zita frakcióvezető-helyettes a vállalkozásfejlesztési bizottság hétfői ülése után sajtótájékoztatón számolt be arról, a fideszes többség leszavazta pártja kezdeményezését.

A fideszes politikusok gyakran emlegetik, mennyire fontos az idősek megbecsülése, ezzel szemben a kormány tavaly szigorított a nyugdíj előtt álló munkanélküliek ellátásának, a nyes-nek a szabályain. A szigorítással sok idős munkanélkülit kizártak az ellátásból, akik pedig részesülnek abban, ők sem számolhatnak automatikus emelkedéssel, hiszen a támogatás nem követi a minimálbér alakulását, ezt külön kell kérvényezni. 

Az MSZP ennek megváltoztatása érdekében nyújtott be módosító javaslatokat. A párt kezdeményezte a szigorítás eltörlését és a nyes összegének automatikus emelkedését a minimálbér változásával. Így magasabb összegű támogatáshoz juthattak volna az idősek, valamint az adminisztratív terhek is csökkentek volna. 

Gurmai Zita arról számolt be a vállalkozásfejlesztési bizottság hétfői ülését követően, hogy a kormánypárti többség leszavazta az MSZP javaslatát. A párt frakcióvezető-helyettese szerint ebből is látszik, hogy a Fidesz számára az idősek megbecsülése csupán egy üres szólam. Hasonlóan ahhoz, amikor pár hónappal ezelőtt Szentkirályi Alexandra, a Fidesz főpolgármester-jelöltje azt mondta, a kormány szeretne segíteni az időseken. „Most láthattuk, hogy mennyit ér a Fidesz ígérete, láthatjuk, hogy mennyit ér a Fidesz főpolgármester-jelöltjének fogadkozása” – kommentálta a helyzetet Gurmai Zita.  

 

A szocialista képviselő szerint az MSZP konkrét javaslatokkal tenne az idősek megbecsüléséért. A Fidesz és főpolgármester-jelöltje ezzel szemben még arra sem vette a fáradtságot, hogy egy jó javaslatot támogasson. “A Fidesz ismét csak átverte az időseket, kérem emlékezzenek erre akkor is, amikor a szavazatukat kérik” - zárta sajtótájékoztatóját Gurmai Zita. 

Forrás: Hírklikk