Gy. Németh Erzsébet: felháborító politikai célokra használni a vakcina-szállítást!

Millei Ilona 2021. február 6. 07:23 2021. feb. 6. 07:23

Lassan egy látványpékség színvonalára süllyed a vakcina-kiszállítás attól, hogy egyre több kormánypárti országgyűlési képviselő honlapján jelenik meg fotó, videó arról, ahogy Sára Botond, a fővárosi kormányhivatal vezetője társaságában vakcinákat visznek be idősotthonokba, adnak át rendelőkben. A képviselőket a kormányhivatal értesíti arról, mikor érkezik a vakcinát szállító autó, és ők a megadott helyszínen várják, hogy csatlakozhassanak. Így lehet fotóst, tévékamerát a helyszínre rendelni, hogy az esemény később felkerülhessen a honlapra. Míg Simicskó István, Újbuda KDNP-s országgyűlési képviselője szerint nincs ebben semmi kivetnivaló, addig Gy. Németh Erzsébet, szociális ügyekért is felelős DK-s főpolgármester-helyettes szerint ez egyenesen felháborító! Mindazok nevében, akik régóta várnak oltásra, ki is kéri, hogy kormánypárti képviselők ezzel kampányolnak, ahelyett, hogy arra vennék rá a kormányukat, hogy tisztességesen kezelje a járványt, hozza végre nyilvánosságra az oltási tervet, mondja meg, hogy kit, mikor, milyen vakcinával, hol fognak beoltani. Ebben működjenek közre a kormánypárti képviselők, ne idősotthonok és rendelők előtt pózoljanak.

Simicskó István, Újbuda országgyűlési képviselője, a KDNP országgyűlési képviselőcsoportjának vezetője honlapján is találhatók ilyen fotók. Megkérdeztük tőle, hogyan fogadta ezeket a közvélemény? Az országgyűlési képviselő szerint nagyon pozitívan. Elmondta, a Ménesi úti, az egyház által fenntartott Szent Lujza Szeretetotthonban – ami előtt a fotók készültek – már több ízben járt, és a nővérekkel egyeztetett. A kormánymegbízott úr kereste meg, hogy elkísérné-e vakcinakiszállítás feladatának a végrehajtásában. Nem hiszi, hogy ez ördögtől való, büntetendő, elítélendő cselekedet. Ő ugyanúgy az emberek által megválasztott ember, mint egy polgármester, főpolgármester-helyettes, önkormányzati képviselő, és ez szerinte a közösség szolgálatát jelenti. Vagyis aktuális helyzetben is ott kell lenni, különösen veszélyhelyzetben. Megkérdeztük tőle azt is, hogy a vakcináért Sára Botond úrral együtt ment el, vagy a szeretetotthon előtt csatlakozott hozzá és a kiérkező kocsihoz. Szerinte ez nem fontos, a kiszállítás a kormánymegbízottak feladata, ilyenkor az egész védekezés a közigazgatási rendszerre épül, mert úgy lehet hatékony a védelem, ha ezt alkalmazzák. Országgyűlési képviselőként pedig szoros kapcsolatban áll a kormánymegbízottakkal, a kormányhivatalok vezetőivel a kerületben is, és történik egyeztetés is. Az előtérben maszkban, kellő távolságtartással adták át a vakcinát a kormánymegbízott úrral a nővéreknek, és már ott volt az a fiatal orvoscsoport, orvostanhallgatók, akik elvégezték a vakcinák beadását. Azt azonban ő már nem várta meg. Hozzátette, az, hogy a kiosztás időben megtörténjen, a mindenkori hatalom feladata és felelőssége is. Azt, hogy miért volt ott a Hír TV az eseményen, nem tudja, nem ő szervezte, de miért probléma, hogy a közösséget tájékoztatják arról, hogy éppen egy egyházi fenntartású idősotthonba megérkezett a vakcina? Az oltási terv végrehajtásra kerül, miért kéne titokban tartani? Simicskó István szerint itt nincs semmiféle kampány. Egy kampány van, az, hogy az emberek minél többen oltassák be magukat, hogy a járványt megfékezzük. Megkérdeztük, ha egy ellenzéki politikusnak is kedve támadna ugyanígy magával vinni egy tévéstábot vakcina-átadáshoz, kihez kellene fordulnia, hogy megtehesse? Simicskó István azt válaszolta, kérdezzük meg Gy Németh Erzsébetet. Azt nem tudja, ő hogyan csatlakozott Sára Botondhoz, de együtt voltak kinn a Pesti úti Idősek otthonában. Információi szerint egyébként ő volt az első aki megjelent így a tévében. 

Megkérdeztük Gy. Németh Erzsébetet. aki elmondta, ellentétben a fideszes országgyűlési képviselőkkel, akik a vakcina-átadást kifejezetten propaganda célra használják fel, ő már kora reggel óta a Pesti úti idősek otthonában volt, hogy segítsen abban, minél több idős embert be tudjanak oltani. Ugyanis a Sára Botond vezette kormányhivatal 24 órát sem adott arra, hogy felkészítsenek 450 idős embert, és körülbelül 220 dolgozót, hogy megkapják végre az oltást.

Valóban ő volt az első, aki megjelent egy fotón a nyilvánosság előtt, mert nagy örömmel fogadta Sára Botondot – akivel egyébként Simicskó István is fotózkodott Újbudán –, amikor megérkezett a vakcinaszállítmánnyal. Ő nem a vakcinát szállító kocsi megérkezésére ment oda, az egész napját az idősotthonban töltötte, segítve a szervezést. De, amint az a fotón is látszik, Simicskóval ellentétben, megfelelő védőeszközt is viselt ehhez a munkához.

Gy. Németh Erzsébet szerint felháborító, hogy a kormány kifejezetten politikai alapon kezeli az oltás kérdését, ahelyett, hogy tisztességes, korrekt, közérthető tájékoztatást adna arról, kit, mikor, hogyan, milyen vakcinával fognak beoltani. Simicskó Istvánnak országgyűlési képviselői minőségében inkább a saját kormányát kéne arra rávenni, hogy ne politikai propagandaként kezelje a  vakcina megérkezését, hanem kormányhoz méltóan, felelős módon kezeljék az egész járványügyet, benne az oltás kérdését is. Mert amit a kormánypárti képviselők csinálnak vakcinaszállítások ürügyén, az csak és kizárólag politikai kampány. 

Gy. Németh Erzsébet egy dologban egyetért Simicskó Istvánnal, mégpedig abban, hogy a kiosztás természetesen a mindenkori hatalom feladata, de felelőssége is, hogy időben megtörténjen. Épp ezért írt levelet Müller Cecília tiszti főorvos asszonynak, és György István államtitkár úrnak, hogy szíveskedjenek a fenntartó önkormányzatokat, köztük a fővárost is tájékoztatni, hogy melyik otthonukban mikor, milyen vakcinával fogják az idős embereket és a dolgozókat beoltani, és legalább két napot adjanak arra, hogy ezek az intézmények felkészülhessenek az oltásra. Mert az oltást elkezdték ugyan, de a második forduló nincs meg még mindenhol, és azt sem tudják, mi lesz azokkal, akiket első alkalommal nem tudtak rábeszélni, hogy vegyék föl azt. A szociális ügyekért is felelős DK-s főpolgármester-helyettes Simicskó szavait idézve hozzátette, az is a hatalom felelőssége, hogy ne előző nap késő este mondják le a másnap reggeli oltást, ahogy ez egy vidéki otthonukban történt, ahol a bentlakókat és a dolgozókat már fölkészítették a másnap reggeli oltásra. Ezért azt javasolja Simicskó Istvánnak, hogy felelős politikusként, ne PR fotókon szerepeljen, hanem tegyen meg mindent azért, hogy a kormány és a járványügy minél hamarabb tisztességesen tájékoztassa az embereket, kit mikor, hol, milyen vakcinával fognak beoltani.

Simicskónak országgyűlési képviselőként semmi keresnivalója nincs egy idősotthonnál még vakcina-szállítóként sem, ő azonban, mint a területért felelős főpolgármester-helyettes, kvázi a tulajdonos képviselőjeként jelent meg a Pesti úti Idősek otthonában. Egyébként, amikor kell, akkor ott van minden hozzá tartozó idősotthonban, még ha nem is csinál róla minden alkalommal fotót. Az országgyűlési képviselőnek ugyanis nincs intézménye, de a főpolgármester-helyetteshez nem csak, hogy tartozik egy intézmény, nem csak, segít a szervezésben, de az ő felelőssége is, hogy minden rendben menjen. Ezért van ott a helyszínen. És míg egy országgyűlési képviselőhöz nem tartozik egy idősotthon sem, addig a humán területeket felügyelő főpolgármester-helyetteshez 11, amiből 7 Budapesten van, 4 vidéken. 

Gy. Németh Erzsébet felháborítónak tartja, hogy politikai célokra használják fel a vakcina-szállítást, kikéri azoknak a nevében, akik nagyon régóta várnak oltásra, hogy kormánypárti képviselők kampányolnak vele, ahelyett, hogy arra vennék rá a  kormányukat, hogy tisztességesen kezeljék a járványt, hozzák végre  nyilvánosságra az oltási tervet, és mondják meg, hogy kit, mikor, milyen vakcinával hol fognak beoltani. Ebben működjenek közre, ne az idősotthonok és a rendelők előtt pózoljanak.