Gyarmati István: felélénkülhetnek a terrorista cselekmények Európában

Németh-Kállai Szilvia 2023. október 16. 07:00 2023. okt. 16. 07:00

Nincs olyan arab állam, amelyik háborúba akarna bocsátkozni Izraellel, hiszen egyik sem akar öngyilkosságot elkövetni. Így reagált a Hírklikknek Gyarmati István biztonságpolitikai szakértő arra a feltételezésre, hogy a térségben újabb államközi háború törhetne ki, miután a Hamasz nevű terrorszervezet megtámadta Izraelt. Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy az izraeli válasz után Európa-szerte felélénkülhet a terrorista tevékenység, így Magyarországon is.

A magyar miniszterelnök péntek reggeli, interjúnak álcázott szózatában egyebek között arról is beszélt, hogy lehetőség szerint keretek közé kell szorítani az egy hete kirobbant konfliktust. Orbán Viktor elítélte és elfogadhatatlannak minősítette a terrorizmust és kiemelte, akit ilyen támadás ért, annak joga van ahhoz, hogy megakadályozza annak megismétlődését. Ugyanakkor azt is kifejtette, az egész világot fenyegetné, ha Izrael háborúba keveredne bármelyik arab állammal. De vajon fenyeget-e ez a veszély – kérdeztük Gyarmati István biztonságpolitikai szakértőt.  

Vannak, akik azt állítják, hogy a Hamasz támadása előtt csődöt mondott az izraeli hírszerzés, de egyetlen arab állam sem akar sem egyedül, sem pedig együtt szembeszállni Izraellel. Talán egy állam gondolkodhat ezen, Libanon, de az sem úgy, mint állam, hanem  mint a Hezbollah kiindulási területe jöhet számításba. Ugyanis a Hezbollah Libanonból támadna – válaszolt a szakember, aki azonban nem látja egy ilyen támadás lehetőségét. Már csak azért sem, mert Izraelnek sokkal könnyebb lenne egy állammal háborúznia, mint egy terrorista szervezettel. Esetleg még Szíria is beleszólhatna a konfliktusba, de ők sem akarnak öngyilkosok lenni.

„A Gázai-övezetben, mint államszerű entitásban élőket Izrael nagyon komolyan felszólította arra, hogy hagyják el Gázát. Ezek szerint arra készülnek az izraeliek, hogy porig rombolják a várost, ezért szóltak a civileknek” – vélte a biztonságpolitikai szakértő.

De kell-e figyelnie a világnak arra, hogy a palesztinok szolidaritásra szólították fel az arab világot? – hangzott a következő kérdés. Gyarmati István azt felelte, 1948, azaz 75 éve teszik ezt, de az araboknak, az arab testvéreknek eszük ágában sincs a palesztinok mellé állni. Ráadásul nem létezik még a palesztin nemzet sem. Van egy olyan arab népcsoport, amelyik Palesztinában élt és egyszerűen felvette a nevet, de minden Palesztinában élő népcsoport összefoglaló neve a palesztin. A felhívással kapcsolatban megjegyezte, attól függően, hogy éppen hogyan érzik magukat, vagy szolidaritást kérnek és azt, hogy semmisítsék meg Izraelt, vagy amikor bajban vannak, segítséget, de egyiket sem szokták teljesíteni az arab testvérek, és most sem fogják.

Ugyanakkor annak fennáll a veszélye, hogy ennek a háborúnak következményeképpen felélénkül a terrorista tevékenység Európa-szerte, beleértve Magyarországot is. Gyarmati István szerint most feltehetően az lesz a forgatókönyv, hogy Izrael megsemmisíti a Gázai-övezetet, illetve a Hamász látható reguláris erőit. Magát a Hamászt nem tudja, mert elbújnak a harcosok, illetve maga a Hamász több, mint egy terrorista szervezet, mert Gázában állami feladatokat lát el, az oktatást, az egészségügyet, a szociális ellátást, a nyugdíjakat intézi, amit Izrael nem fog helyette átvenni. Viszont jelentősen le fogja csökkenteni a katonai erőit, ami után a Hamásznak nem marad más lehetősége, mint a „hagyományos terrorista eszközök használata” – magyarázta a szakember. 

Szerinte ezt Izrael ellen is alkalmazni fogja, és minden Izraelt támogató országot is célba fog venni a terrorszervezet. Amerikában kevés az esélyük, mert ott nagyon erős a védelem, de Európának ebből a szempontból megnövekedett veszéllyel kell szembenéznie. Európa ugyanis könnyebb préda. Magyarország nem az elsődleges célpont, mert nem olyan nagy és a külföldi média is inkább a többire figyel. „Azért azt látni kell, hogy Magyarország nagyon markánsan kiáll Izrael mellett, és ez kelthet olyan érzelmeket, olyan következtetésekre juthat a Hamász vezetősége, vagy akár a Hezbollah, ha ők is beszállnak, hogy itt is kellene valamit tenni, de a magyar illetékes szervek már biztosan elkezdtek jobban odafigyelni, ezért nincs komolyabb aggodalomra okunk.” A biztonságpolitikai szakértő fontosnak tartja, hogy a magyar titkosszolgálat megerősítse a kapcsolatot az izraelivel, illetve a NATO-val és az Európai Unió tagállamaival. 

Az unió, az USA és az arab államok is Izrael mellett állnak, a közvélemény majdnem egésze velük szimpatizál, de vajon így lesz ez azután is, ha Izrael a földdel teszi egyenlővé Gázát? Erre Gyarmati István úgy reagált, hogy az amerikaiak addig fogják támogatni, amíg nem alkalmaznak nukleáris fegyvert, de az Amnesty International már most is „kiabál”, hogy szörnyű, amit Izrael tesz a palesztinokkal. Ugyanis különböző a teherbíró képesség, emellett sajnos Nyugat-Európa hajlamos arra – Izraellel kapcsolatban különösen –, hogy sokkal jobban odafigyeljen az általa elkövetett jogsértésekre, mint másokéra. Ennek alapvető oka egyrészt, hogy Izrael ritkán csinál ilyet, ezért az feltűnő, miközben az arab terroristák robbantgatásaihoz már hozzászoktak. „Másodszor meg tagadhatatlan, hogy a bujkáló antiszemitizmus megnyilvánulása népszerű sokaknál, ezért használják is a politikusok.” 

Emellett azt is láthatjuk, hogy nyugat-európai hagyományos demokratikus társadalmak hajlamosak arra, hogy „egyrészt-másrészt politikát” folytassanak. Ebbe csak az fér bele, hogy „igen, a palesztinok ezt csinálták, de az izraeliek meg azt.” Einstein mondta egyszer, hogy a buta ember mindig előnyben van az okossal szemben. Mert a buta meg van győződve arról, hogy neki igaza van, az okos meg egyfolytában kételkedik magában. A diktatúrák is meg vannak győződve arról, hogy igazuk van, a terroristák még hisznek is benne, míg a demokratikus társadalmak állandóan megkérdőjelezik saját magukat, nagyon helyesen – hívta fel az összefüggésekre a figyelmet Gyarmati István.