Gyere, gyere Szerbia!

Dr. Dávid Ferenc       2020. augusztus 11. 13:17 2020. aug. 11. 13:17

Magyarországra kerülhet minden nemzetközi szerb futballmeccs. A koronavírus-járvány miatt, augusztusban és szeptemberben Magyarországon játszhatja hazai mérkőzéseit a szerb labdarúgó-válogatott, illetve az európai kupaporondon érdekelt szerb klubcsapatok. Szerbia járványügyi szempontból a nem biztonságos országok listáján szerepel, ezért az európai szövetség (UEFA) nem engedélyezi a nemzetközi mérkőzések megrendezését. (index.hu)

A „takarék fokozatban” működő híroldalról azt is megtudhatjuk, hogy az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) négy országnak köszönte meg a felajánlást. Magyarország, Lengyelország, Görögország, Ciprus ugyanis önként és dalolva átvállalta azoknak a mérkőzéseknek a lebonyolítását, amelyek esetében a meccsek megtartása a járványhelyzet miatt nem lehetséges, mert a rendező országban beutazási korlátozások vannak érvényben, vagy karanténba kell vonulniuk a csapatoknak.

Kérdések:

Mi indokolja a Magyar Labdarúgó Szövetség önkéntes vállalását? Talán a Crvena Zvezda, a Topolyai SC és a Partizan Beograd akkora pénzt fizet az MLSZ-nek (vagy a magyar államnak), hogy megéri idehozni (néző nélkül /!/) a szomszédos ország csapatait egy fordulóra? Mit remél a Magyar Labdarúgó Szövetség az egészségügyi szempontból mindenképpen kockázatos lépéstől?  Esetleg hazánk fiai selejtező nélkül, alanyi jogon kijuthatnak a következő Európa bajnokságokra?

A pillanatnyilag „sárga” veszélyességi fokozatba besorolt Szerbiával való engedékenység mennyire van szinkronban azzal a miniszterelnöki ajánlással, hogy „több Balaton, kevesebb Adria”, holott Szerbiával ellentétben, Horvátország járványügyi szempontból „zöldnek” minősül? A „sárga”, veszélyes országból tehát sportolókat fogadunk, de a „zöld” horeszokhoz ne menjünk? Ki érti azt a kitételt, mi szerint „a meccseket egyébként attól megrendezik, ha valaki a csapatból vagy annak vezetéséből pozitív tesztet produkál. A meccset az eredeti időpontban kell lejátszani, ha tizenhárom mezőnyjátékos és legalább egy kapus egészséges.” Ki fogja ezt ellenőrizni?

Mit teszünk akkor, ha Szerbia hirtelen „bepirosodik”, és életbe lép a határzár?  Megvan erre az eshetőségre is a forgatókönyv? Vagy a labdarúgásra illetve a focistákra majd nem vonatkozik a „piros, sárga, zöld” szabályozás? Ez esetben még az is előfordulhat, hogy Magyarország felajánlja játékra az ukrán (piros) és román (sárga) válogatottaknak és kluboknak is a magyarországi arénákat? Így akarják növelni az egyébként teljesen üres stadionok kihasználtságát?

És a végére. Mit szól mindehhez a magyar járványügy „nyunyókás” nagyasszonya, Müller Cecília doktornő? Előfordulhat, hogy nem is voltak kíváncsiak a véleményére, és – szokás szerint – az ország első számú focimágusa döntött a kérdésben?