Gyerek nem büntethető prostitúcióért – két év után döntött az Alkotmánybíróság

HírKlikk 2020. július 14. 18:56 2020. júl. 14. 18:56

Az Alkotmánybíróság az Utcajogász ügyfelének ügyében két év után végre kimondta, a gyermekek nem büntethetőek prostitúció miatt. A testület azt is megállapította, hogy a szabálysértési törvény nem biztosítja megfelelően a jogorvoslathoz való jogot.

Az Utcajogász ügyfelét, Annát, még 2017-ben marasztalták el tiltott prostitúció szabálysértése miatt. Anna édesapja fiatalon meghalt, rokkant édesanyja egyedül nevelte testvéreivel. Miután lakhatásukat elvesztették, Anna és testvérei gyermekotthonba kerültek. Anna itt került kapcsolatba a prostitúcióval. Tiltott prostitúció szabálysértése miatt, a bíróság ötvenezer forint pénzbírság megfizetésére kötelezte a fiatalkorú Annát. 

Amennyiben nem sikerült volna kifizetni az összeget, a gyereklányt iskola helyett, 16 évesen felnőttek büntetés-végrehajtási intézetébe kényszerítette volna a törvény. A civilszervezet gyűjtést szervezett, majd az Alkotmánybírósághoz fordult jogorvoslatért.

A testület két évig, hat ülésen tárgyalta a rendhagyó esetet, végül a pénteken közzétett döntésben kimondta, hogy a szabálysértési törvény több része is alaptörvény-ellenes.

Az Alkotmánybíróság kimondta azt is, hogy alaptörvény-ellenes, hogy a 14 és 18 év közötti gyermekeket az állam gyermekvédelmi segítségnyújtás helyett, börtönnel fenyegeti. 

A kormány a nemzetközi és hazai kritikák hatására, idén módosította a törvényt, így 2020. július 1-jétől már nem minden esetben büntethető a gyermek. Ugyanakkor a törvényjavaslat maga is kiemeli, hogy számos prostitúciós magatartás továbbra is büntetendő, akkor is, ha egy 14 évesről van szó. Ilyen például, ha a gyermek prostitúciója magánterületen, egészségügyi igazolás nélkül történik, „zaklató jellegű,” a gyermek más „szexuális szolgáltatását ajánlja fel,” vagy azt reklámozza. Az AB ezekkel a kriminalizációs lehetőségekkel nem foglalkozott.

A Magyar Helsinki Bizottság, a Társaság a Szabadságjogokért és az Utcajogász által létrehozott Szabálysértési Munkacsoport álláspontja szerint, az AB döntése szükséges volt, de nem elégséges lépés a gyermekek védelmében, hiszen a kormány törvénymódosítása szerint, bizonyos elkövetési módok esetén, továbbra is büntethetők a prostitúcióra kényszerített gyerekek. Ráadásul a törvénymódosítás után sem biztosított olyan hatékony, intézményes választ, ami a prostitúcióra kényszerítő körülmények megváltoztatására irányul. A gyermek speciális gyermekotthonba helyezése csak tüneti kezelés, ami átmeneti megoldást nyújt a helyzetére.