Gyógyszerhiány a magyar patikákban: ez az országos helyzet

HírKlikk 2023. november 9. 04:45 2023. nov. 9. 04:45

Enyhült a gyógyszerhiány, így a Pénzcentrum összeállítása szerint megállapítható, hogy 2023-ban nincs rendkívüli állapot a gyógyszertárakban a megfázásszezon kezdetén.

Az NNGYK (az OGYÉI jogutódja) folyamatosan frissülő termékhiány listája szerint szeptemberben a megnövekedett igények miatt két népszerű forróitalpor is hiánycikké vált a patikákban, azóta azonban a helyzet megoldódott – írja a Pénzcentrum.

Október óta már nem adódott olyan hiány, amely jellemzően influenzaszezonban szükséges gyógyszert érintett volna a megnőtt kereslet miatt. Ehhez képest tavaly ilyenkor hiánycikk volt a COLDREX CITROM ÍZŰ por tíz tasakos kiszerelése, a NEO CITRAN belsőleges por 14 tasakos kiszerelése, a WICK VAPORUB kenőcs, a NASIVIN KIDS (0,25 mg/ml) orrspray, a LOLISEPT narancs-méz ízű szopogató tabletta, az ALGOFLEX BABY (20 mg/ml) belsőleges szuszpenzió és az AKTIL DUO (400 mg/57 mg/5 ml) por is.

Megállapítható, hogy 2023-ban nincs ilyen rendkívüli állapot a gyógyszertárakban a megfázásszezon kezdetén – írja a lap, megjegyezve ugyanakkor, hogy a gyógyszerhatóság termékhiány listáján 1576 tétel jelenleg is megtalálható, ezekből 321 árucikk még az idén vált elérhetetlenné (20,4 százalék). A hiány hátterében különböző okok állhatnak, mint az alapanyaghiány, a gyártási, szállítási és raktározási gondok, adminisztratív problémák, piaci megfontolás, illetve a megnövekedett kereslet.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom