Gyurcsány megfejtette, miért nem születik több gyermek a Fidesz kormányzása alatt

HírKlikk 2019. március 4. 16:41 2019. márc. 4. 16:41

A Demokratikus Koalíció elnöke hétfőn ismertette a párt hét plusz egy pontból álló családpolitikai javaslatcsomagját, ami azt célozza, hogy növekedjen a gyermekvállalási kedv Magyarországon.

Gyurcsány Ferenc hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy az elmúlt száz esztendő során összesen három olyan év volt, amikor kilencvenezernél kevesebb gyermek született Magyarországon. Mind a három év erre az évtizedre, a Fidesz kormányzására esett, ami bizonyítja, hogy a Fidesz családpolitikája kifejezetten kudarcos - hangoztatta.

Azt mondta, háborúk idején kevesebb gyermek születik, ez az ország pedig kilencedik éve "lényegében hadiállapot alatt él", mert a kormány háborúzik a fél világgal, Európával és a vele egyet nem értő magyarokkal is. Gyurcsány Ferenc kijelentette: véget kell vetni a politikai, közéleti hadiállapotnak, külföldön és itthon is.

A hétpontos javaslatcsomagot ismertetve úgy folytatta: vissza kell vonni a munka törvénykönyvének decemberben elfogadott módosítását, a "rabszolgatörvényt". Ahol napi tíz órát vagy heti hat napot kell átlagosan dolgozni, ott nem lesz nagy a gyermekvállalási kedv - fogalmazott.

Garantálni kell, hogy a kisgyermekes családokat nem lakoltatják ki; munkaviszonyként kell elismerni az otthonápolást és azért legalább a minimálbért kell fizetni - sorolta tovább a pártelnök. Gyurcsány Ferenc követelte, hogy a családi pótlékot azonnal emeljék fel ötven százalékkal és töltsék be az összes üresen álló házi- és gyermekorvosi praxist. Legalább másfélszeresére kell emelni az egészségügyi dolgozók bérét, és a béremelést a következő négy esztendőben folytatni kell úgy, hogy az minden évben legalább 15 százalékkal nőjön - mondta.

A gyermekeknek a jó oktatás ad esélyt a sikerre, ezért korszerű tudást és idegen nyelvi ismereteket adó iskolákra van szükség, el kell törölni, vagy legalábbis radikálisan csökkenteni a tandíjakat és növelni kell a felvételi keretszámokat - közölte.

Az alapvető közműszolgáltatásokat, a vizet, az áramot és a fűtést egy meghatározott mértékig mindenki számára ingyenessé kell tenni - ismételte meg végül egy korábbi javaslatukat.

Forrás: Hírklikk