Ha elfogy a zsold, elfogy a lojalitás is

Vásárhelyi Mária 2018. december 13. 15:07 2018. dec. 13. 15:07

Most már értjük, hogy milyen fenyegetéssel vette rá Orbán és környezete az általuk kitömött oligarchákat, hogy ingyen átadják médiumaikat - amelyeket egyébként kizárólag közpénzekből alapítottak és tartottak el - a kormány által létrehozott médiakonglomerátumba.

A Közép-Európai Média És Sajtó Alapítványba, amely természetesen ugyancsak közpénzekből jön létre és a közéleti sajtó 90 százalékát - csaknem 500 orgánumot - tömörít, bekerül a volt Simicska birodalom, Vajna, Habony, Liszkay,Schmidt, Ómolnár összes médiuma. S hogy miért szolgáltatták be az egyébként jól tejelő médiumokat a friss tulajdonosok. Mert megfenyegették őket, hogy ellenkező esetben úgy kell működniük, mint egy médiapiaci szereplőnek, vagyis mint a nem kormánypárti sajtónak.

Ha nem mondanak le tulajdonukról, akkor kénytelen lesznek megélni a piacról, kiadásaikat a közönség és a piaci hirdetők ráfordításaiból kell fedezni. Állami hirdetést ezután ugyanis csak azok a médiumok kaphatnak majd, amelyek ennek a sajtó alapítványnak tagjai. Márpedig annyira nem hülyék az oligarchák, hogy ne tudnák, hogy piaci körülmények között egyetlen napig sem maradnak életképesek, hiszen egyrészt a döntő többségük drámaian veszteséges, amelyek meg korábban nem voltak azok - pl. megyei napilapok - azokat a a kormány által kinevezett "médiacézárok" hozzáértő vezetése éppen most teszi azzá.

Az összes vidéki napilapnak és a Figyelőnek meredeken esik az eladott példányszáma.És akkor a saját - nagyrészt ugyancsak. lopott - pénzüket tolhatnák a lapokban. Márpedig szép dolog a lojalitás, de csak addig, amíg ketyeg a taxióra és folyik a kasszába a pénz. A közpénz fialtatásából keletkezett profitból inkább Ibizára mennek kokózni, eszük ágába sincs visszaforgatni akár egyetlen fillért a médiába.

Ha elfogy a zsold, elfogy a lojalitás is.