Ha nincs titkos szavazás, az aranyérmes Gulyás Michelle ki sem jut Párizsba

HírKlikk 2024. augusztus 11. 18:05 2024. aug. 11. 18:05

Ha Simicskó István nem mond le decemberben az öttusaszövetség elnöki posztjáról, az aranyérmet szerző Gulyás Michelle nem lehetett volna ott a párizsi olimpián. A Simicskót követő egykori öttusázó Balogh Gábor azonban felülírta a korábbi elnökség válogatási elveit.

Gulyás ugyanis az idei júniusi világbajnokságon lovaglásban 0 pontot szerzett, miközben hazai vetélytársai vébé dobogósok lettek. Guzi Blanka ezüst-, Erdős Rita bronzérmet szerzett, Gulyás Michelle pedig mindössze a 18 helyen végzett. A világbajnoki érmek kvalifikáltak az olimpiára, de ekkora Gulyás Michelle is megszerezte már a részvételi jogot a tavalyi krakkói Európa Játékokon elért hetedik helyezésével. Egy országból viszont csak ketten indulhatnak – írja a 444.

Guzi Blanka helye biztos volt, és Erdős Rita is olimpiai résztvevőnek érezte magát a válogatási elvek alapján. Martinek János szövetségi kapitány az ő indulásukat terjesztette fel, a szakmai bizottság 5 igen, 4 nem, valamint 1 tartózkodás mellett el is fogadta az előterjesztést. Csakhogy a megerősítéshez 50+1 százalék kellett volna, ami így nem volt meg. Ezért a döntés, miszerint Erdős Rita vagy Gulyás Michelle legyen olimpiai résztvevő, az elnökség elé került.

Balogh Gábor az új elnök titkos szavazásra bocsátotta a döntést. Szempontként azt határozta meg, hogy kivel tudnak az öttusázók eredményesebbek lenni, kik hatnak jobban egymásra. A titkos szavazáson 9-2-re nyert Gulyás, de ebből elég nagy vihar lett, mert az eredmény felrúgta a korábbi válogatási elveket.

A döntésről kiadott közlemény így indokolt: „A Magyar Öttusa Szövetség elnöksége a közelmúltban újult meg, és ez azzal járt, hogy megörökölt egy olyan válogatási szisztémát, amelyet nem tekintett a sajátjának, azzal szakmailag nem értett egyet. A szervezet vezetése egy olimpiai évben nem kívánta a sportolók felkészülését megzavarni azzal, hogy hivatalba lépését követően azon nyomban átírja a szabályzatot, mikor azonban tényleges döntési kényszerbe került, a józan ész, a racionalitás, és a meggyőző sportszakmai érvek mentén döntött az olimpián induló keret kihirdetéséről."

Balogh bevállalta, hogy majd Párizsban kiderül, jól döntöttek-e? Gulyás Michelle egyébként világbajnokságon 2021-ben bronzot, 2022-ben ezüstöt nyert. Az elnökségi döntés indoklása szerint Gulyás Michelle személyében egy olyan versenyzőt tart tanácsosnak a párizsi olimpiai játékokon indítani, aki az elmúlt négy éves teljesítményét tekintve esélyes.

A kategóriás versenyeken a hazai mezőnyben gyakorlatilag nem talált legyőzőre. Egyetlen verseny lovas eredménytelensége nem írhat felül konzekvensen magas színvonalú, több éves szakmai munkát, eredményességet és tapasztalatot. Nem lehet tudni, hogy Erdős Rita hogyan szerepelt volna, nem lehet kizárni, hogy olimpiai bajnok lett volna. Gulyás Michelle biztosan az lett, Guzi Blanka pedig negyedik.

 



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom