Ha Orbán nem változtat, az Egyesült Államok nem fogja tovább szövetségesként kezelni

HírKlikk 2024. szeptember 24. 18:15 2024. szept. 24. 18:15

A Biden-kormányzat türelme Magyarországgal szemben talán már teljesen elfogyott, legalábbis ha komolyan vesszük David Pressmant, az Egyesült Államok budapesti nagykövetét – mutatott rá hosszú cikkében a republikánus, jobbközépnek tekintett, Trump-ellenes amerikai portál, a The Bulwark.

Pressman sok példát hozott fel arra, hogy Orbán Viktor hogyan sérti meg a demokratikus értékeket, és hogyan fáradozik az amerikai érdekek aláásásán, és azzal vádolta a magyarokat, hogy visszaélnek a transzatlanti szövetséggel. Ennek a fellépésnek megvannak a határai – idézte a portál Pressmant, aki leszögezte: „a kétoldalú kapcsolatainkkal szembeni folytatódó gondatlanság elkerülhetetlenül meg fogja változtatni ezeket a kapcsolatokat. Tartozunk azzal szövetségesünknek, Magyarországnak, és a szövetségünknek, hogy minderre megfelelő választ adjunk”.

Pressman 2022-ben érkezett Magyarországra, és olyan stílust követ, amilyet Orbán eddig nem látott amerikai nagykövettől. A demokrata és republikánus kormányok által Budapestre küldött képzetlen politikai kinevezettektől eltérően, Pressman keményen dolgozott, hogy megértse az országot. Egyenes stílusának talán köze van az emberjogi tevékenységéhez is. Roosewelt elnök szerint finoman kell szólni, de nagy botot kell a kézben tartani, Pressman inkább fennhangon beszél, és baseballütőt tart a kezében. Nem riad vissza a vitáktól, és gyakran beleszól a magyar belügyekbe.

Ám az ilyen bírálatoktól függetlenül, Pressman energikus stílusa határozott javulást jelent az utóbbi idők középszerű nagyköveteihez képest. Világosan a magyarok értésére adja, hogy az Egyesült Államoknak érdekei vannak a térségben, és elvárja, hogy a szövetségesei ezt tiszteletben tartsák.

Pressmann Orbán-rezsimmel szembeni bírálata az utóbbi időben egyre célzottabbá vált, de a múlt héten a jelek szerint átlépett egy fontos küszöböt: világosan értesítette Orbánt, hogy hacsak nem lesz drámai változás kormánya magatartásában, az Egyesült Államok nem fogja tovább szövetségesként kezelni. Amennyiben Washington nem követi e szavakat tettekkel, az aláássa majd Amerika hitelességét a térségben – ebből a szempontból furcsa a beszéd időzítése alig néhány héttel az amerikai elnökválasztás előtt. Pressman figyelmeztetésének jelentősége szinte bizonyosan attól függ, hogy ki lesz a következő elnök. Orbán sokat tett azért, hogy megkedveltesse magát Donald Trumppal, és sikerrel járt. De Vance-t is sok szál köti Magyarországhoz: például barátja, Rod Dreher Magyarországon él, és közvetve Orbánnak dolgozik egy, a magyar kormány által alapított konzervatív intézetben – írta a portál, és sorolta a további kapcsolatokat.

Budapesti források szerint Trump győzelme esetére Orbán jelentős átalakításokat tervez a külügyminisztériumban, és az új miniszter Orbán Balázs lehet, aki központi szerepet töltött be az amerikai illiberális értelmiségiekkel fenntartott kapcsolatok kultiválásában, és hozzá tartozik a Matthias Corvinus Collegium elnevezésű pszeudo-egyetem és intézet, ahol Rod Dreher dolgozik 2022 óta, valamint  a Magyar Külügyi Intézet, amelyben többek között az ismert amerikai jobboldali Gladdin Pappin áll alkalmazásban. Orbán Balázs ápolja a kapcsolatokat a jobboldali amerikai szervezetekkel is, mint a Heritage Foundation és a CPACK. Miniszteri kinevezése egyértelműen mutatná, hogy Orbán Viktor befolyást akar szerezni a Trump féle Fehér Házban. Ha Trump győz, akkor Orbán Viktornak nem csupán szövetségese lesz az Ovális Irodában, hanem több olyan csatornája is, amelyeken át könnyen és gyorsan hozzáférhet az elnökhöz, de az alelnökhöz is, aki nyilván azt reméli, hogy egyszer majd elnök lesz.

A portál szerint hatékonyabb lett volna, ha Pressman Kamala Harris győzelme utánra időzítette volna a beszédét. Miért reagálnának bármit is a magyarok a beszédre, amikor tudják, hogy az amerikai külpolitika pillanatnyilag a jövő zenéje? Tekintettel az időzítésre, Pressman nem számolhatott azzal, hogy beszéde változtat a magyar magatartáson. Inkább úgy tűnik, hogy arra számít: a Harris-kormányzat keményen kezeli majd Magyarországot, és beteljesíti a nagykövet fenyegetését.  

Orbán Viktor a maga részéről Trump győzelmére játszik. Mindenki másnál jobban tudja, hogy az idei amerikai elnökválasztás hatalmas következményekkel jár az amerikai-magyar kapcsolatokra nézve.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom