Tóth Csaba: Hadházynak felelőssége van abban, hogy a Fidesz kétharmaddal nyert 2018-ban

HírKlikk 2021. február 19. 11:31 2021. feb. 19. 11:31

Zugló 2014 óta ellenzéki kézben van. Most a Momentum úgy látta, biztosra megy: a szocialista Tóth Csabára indítja a frissen a Momentumhoz csatlakozott volt LMP társelnököt, a szekszárdi Hadházy Ákost. Tóth Csabát kérdeztük a Klikktv-ben.

Arra a kérdésre, hogy azonos oldalon harcolnak-e, a szocialista országgyűlési képviselő úgy válaszolt, hogy „én nem harcolok, én teszem a dolgomat Zuglóban, hiszen 2014-ben és ’18-ban egyéniben tudtam nyerni, tehát én megvédtem a mandátumomat. Amikor 2010-ben elkezdtünk dolgozni, akkor a polgármestert még Papcsák Ferencnek hívták, az országgyűlési képviselőt Papcsák Ferencnek (a fideszes politikus neve az aranyozott polgármesteri toalettről híresült el, de volt elszámoltatási biztos és a jegybank felügyelőbizottságának első embere is – a szerk.) hívták és ebben az időben az összes önkormányzati képviselői körzetben a Fidesz nyert. Ekkor kezdtünk el harcolni és dolgozni az ellen a rendszer ellen, amit szerettünk volna leváltani és ennek az eredménye az, hogy két cikluson keresztül mandátumot tudtam nyerni”.

A Momentum és Hadházy hétfői bejelentését – finoman szólva – Tóth sérelmezte. Elmondta, hogy Hadházy „úgy rúgta ránk az ajtót, hogy akkor lesz az országban változás, ha Zuglóban is változás lesz. Ezzel megsértett sokakat, különösen a mi 15 éves munkánkat és 28 ezer ember választását degradálta ezzel. Hiszen mostanra el lehet mondani, hogy a baloldal egyik fellegvára Zugló. 2018-ban plusz 12,5 százalékkal kaptam több szavazatot, ami az ország második legjobb eredménye volt. Ha ő ezen akar változtatni, akkor nagyon nagy baj van, mert az azt jelentené, hogy visszarendeződést akar, vagyis, hogy adjuk vissza a Fidesznek a körzetet, hiszen akkor történne változás”.

Hozzátette: „ha ő úgy gondolja, hogy ennél a 12,5 százaléknál jobb eredményt tudna elérni, lelke rajta, próbálja meg! Állunk minden kihívás elé. Ahogy a fideszes jelölteket le tudtuk győzni az elmúlt tíz év alatt öt választáson, az előválasztás sem okoz nekünk problémát, azt is ugyanígy meg fogom nyerni, és úgy készülök, hogy 2022-ben is meg fogom tartani a mandátumomat.

Sokak számára kérdés, hogy ez a szocialista politikus elleni személyes ügy, vagy másról van-e szó. Zugló képviselője szerint „ez nem a személyemről szól. Szerintem inkább arról, hogy úgy gondolja a Momentum és Hadházy Ákos, hogy Zugló egy könnyen nyerhető körzet. Mi kikapartuk a gesztenyét, ők meg el akarják vinni. De Hadházynak lenne lehetősége – azzal a korrupcióellenes tevékenységével, amit végez –, máshol fideszes körzetben indulni, hiszen akkor lenne az országban változás, ha a kormánypártoktól vennénk el mandátumokat. Ő eddig is fideszes körzetekben végezte korrupcióellenes munkáját, úgy gondolom, továbbra is ezekben kellene tevékenykednie a kormányváltás biztosításáért. Van 91 olyan körzet, ahol fideszes országgyűlési képviselő van. Ott kell elindulni, onnan kell elvenni a mandátumot, nem onnan, ahol már eleve az ellenzéké a körzet. Értékeljük és tisztlejük a munkáját. Az ő tehetségével és munkájával azt javaslom neki, hogy olyan helyen induljon, ahol sikerrel talál korrupciós ügyet, és ahol a kormányváltás sikere érdekében fideszes mandátumot tudunk elvenni”.

Hadházy azzal vádolja Tóth Csabát, hogy nem ment el az MTVA elleni tüntetésre, és hogy nem volt eléggé jó ellenzéke a Papcsák-érának. Tóth Csaba erre úgy reagált:

„azért azt ne felejtsük el, hogy Hadházy Szekszárdon volt hosszú ideig önkormányzati képviselő. Az, hogy ott is a közösség tagjaként magánbeszélgetéseket vett fel és nyilvánosságra hozta azért, mert ebből akart politikai tőkét kovácsolni, had ne minősítsem. Ahogy azt sem, amit az LMP-ben társelnökként tett. Szerintem ő felelős azért, hogy a Fidesznek kétharmada van. Ő most nagyon érvel a teljes összefogás mellett, de valahogy 2018-ban nem így tett. Ha ebben az időben az LMP társelnökeként elérte volna, hogy pártja is csatlakozzon az összefogáshoz, és azt, hogy az LMP jelöltjei visszalépjenek, akkor most a Fidesznek nem lenne kétharmada. Most nem lennének alaptörvény-módosítások, nem lennének kétharmados törvénymódosítások, nagyon sok mindent nem tudott volna a Fidesz megtenni, ha akkor ő felelősségteljesen gondolkozik”.

Arra a felvetésre, hogy a volt zuglói polgármester – ma a főpolgármester, – Karácsony Gergely pozícióit gyengítheti-e a Momentum színeiben indulni akaró képviselő, Tóth állítással válaszolt. Úgy vélte: „nagyon rossz helyen jár. Zuglóban, ahol Karácsony Gergely, majd most Horváth Csaba a polgármester, nem fog találni korrupciós ügyeket! A két polgármester tisztakezűségét nem érheti vád”.

A szocialista politikus szerint „az is érdekes, hogy a Momentum miért nem a saját zuglói önkormányzati képviselői közül választott kihívót. Inkább Szekszárdról odahozták Hadházyt, aki ott él, ott praktizál, mint állatorvos. Úgy gondolom, hogy aki vidéken jól végzi a munkáját, annak vidéken kellene elindulnia. Én ismerem a budapestiek, a zuglóiak problémáit, ezért vagyok sikeres képviselő, és nem venném a bátorságot, hogy vidéken elinduljak. A politika az emberekről szól, arról, hogy a helyben élőknek segítünk a problémáik megoldásában. Ha a választók ezt érzékelik, akkor fognak csak ránk szavazni”.

Az előválasztásokon számítani lehet arra, hogy az azon indulók nem fogják simogatni egymást, Tóth azonban úgy véli, hogy „az ellenzéki összefogást az ilyen módon való nyitás egyáltalán nem segíti. Ez a lépés Fekete-Győr András, a Momentum elnöke felelőssége, ő indította Hadházy Ákost Zuglóban, amiből az látszik, hogy nekik nagyon fáj a foguk erre a körzetre. Csak zárójelben említem, hogy sajnos a kijelentései miatt fel kellett jelentenem Fekete-Győrt. Ő is úgy minősít engem, hogy soha nem találkoztunk, soha nem beszéltünk, de majd a bíróságon személyesen találkozhatunk. Ha valóban le akarjuk váltani a kormányt, akkor olyat nem lehet csinálni, hogy az ellenzék tagjai egymást minősítik, egymást próbálják lejáratni. Ez az ellenzéki összefogás szétverését hordozza magában. Normális esetben az előválasztásnak arról kellene szólnia, hogy kiválasszuk, kinek van a legnagyobb esélye leváltani a Fideszt”.