Halmai Katalin: Brüsszelben ismerik az orbáni propagandagépezet működését

HírKlikk 2023. január 11. 07:35 2023. jan. 11. 07:35

Az nem siker, hogy az uniós pénzek nagy részét befagyasztották addig, amíg az ország egy sor feltételnek megfelel – mondja a Népszava brüsszeli tudósítója. Halmai Katalin Fejtő-díjas újságíró, akivel Németh Péter beszélgetett a Klikk Tv Mélyvíz című műsorában, a legfontosabbnak az igazságszolgáltatás függetlenségének megerősítését tartja, enélkül egyetlen fillért sem fog kapni a felfüggesztett pénzekből Magyarország.

Amikor bemutatkozik és elmondja Halmai Katalin, hogy ő egy magyar újságíró, azonnal hozzá kell tennie, hogy egy független, vagy ellenzéki újságnak dolgozik, mert ahogy mondja, Brüsszelben nagyon nagy a gyanakvás a magyar sajtóval szemben. Ismerik, hogyan működik az orbáni propagandagépezet – mondta a brüsszeli tudósító. Felidézte, hogy egy zárt ülésen számon is kérték, miért van az, hogy itt aláírják az Oroszországot sújtó szankciókat, Magyarországon meg azt mondják, hogy nem működnek, ellentétes hatást érnek el? Úgy tudom, hogy Varga Juditék ezt elég rosszul vették, fel is háborodtak, miközben az állítás igaz volt – magyarázta Halmai Katalin.

A propagandagépezet működésére jó példával szolgált Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója, aki arról beszélt néhány napja, hogy már a tavalyi év elején nagyon erőteljes nyomás alá helyezte Brüsszel a Fidesz-szimpatizánsokat, mert azt akarta elérni, hogy az ellenzék nyerje az önkormányzati választásokat – idézte fel Németh Péter. A tudósító szerint azonban az Európai Bizottság óvakodik attól, hogy politikusai kommentálják az ilyen vagy az ehhez hasonló állításokat. Nyomásgyakorlás meg csak annyi volt, amennyi az uniós támogatásokhoz szükséges, a magyar kormány által nem teljesített feltételekről szólt. 

Tetten érhető-e, hogy a Bizottság, vagy Brüsszel azt akarta volna, hogy az Orbán-kormány megbukjon – érkezett a következő kérdés. „Ennek nem láttam nyomát, nagyon figyelnek arra, hogy ilyesmi ne is jusson még eszébe se senkinek, tartózkodnak attól, hogy bármilyen politikai eseménybe vagy belpolitikába beavatkozzanak” – válaszolta az újságíró. 

Orbán Balázs azt is állította, Magyarországnak sikerült megakadályoznia, hogy az EU a szakadékba zuhanjon. Halmai Katalin szerint az unió nem tart semmiféle szakadék felé, viszont olyan uniós szabályokat, normákat és értékeket kérnek számon a magyar kormányon, amelyekhez egyébként Magyarország csatlakozott 2004-ben, és azóta is tartania kéne ezekhez magát. Végre ezeket a normákat számon is kérik, ennek a leghatékonyabb formája pedig az volt, hogy azt a pénzügyi támogatásokhoz kössék. 

Szerinte 2004 óta Magyarországra nem kényszerített az EU olyan komoly változásokat, mint amilyeneket most a helyreállítási alap és a felzárkóztatási forrás pénzeihez köt. Amikor megszületett a pénz felfüggesztéséről szóló döntés, akkor azt a tagállami pénzügyminiszterek egy EB-javaslat alapján hozták meg, amelyben az szerepel, hogy még vannak olyan feltételek, amelyeket nem teljesített a kormány. 

„Engem nagyon meglepett, hogy Magyarországot és Lengyelországot kivéve minden tagállam a pénz felfüggesztése mellett szavazott, még Giorgia Meloni olasz kormányfő, Orbán Viktor barátja is” – emlékeztetett a brüsszeli tudósító. Szerinte minden intézménynek elege lett a korrupcióból, a jogállamisági normák megsértéséből. Ezért is lett szigorúbb a feltételrendszer, amit meg is követelnek. 

Miközben az Orbán-kormány abszolút sikernek értékelte a döntést, Halmai Katalin úgy látja, a győzelem azt jelentheti, hogy megszülettek a megállapodások arról, hogy Magyarország véglegesen nem veszít pénzt. Mert a veszély abban rejlett, hogy ha év vége előtt nem sikerül megállapodni, akkor ezekből a támogatásokból jelentős forrást örökre elveszít az ország. Ugyanakkor szerinte az nem siker, hogy a pénzek nagy részét befagyasztották addig, amíg Magyarország egy sor feltételnek megfelel. Ezek közül a legfontosabb az igazságszolgáltatás függetlenségének megerősítése. Enélkül egyetlen fillért sem fog kapni a befagyasztott pénzekből Magyarország. Navracsicsék Brüsszelben azt mondták, hogy ezt március végéig teljesítik. Az újságíró szerint azonban az unió a gyakorlatban is követni fogja a feltételrendszer meglétét, a magyar kormány pedig vállalta, hogy negyedévenként beszámolót küld. 

A Klikk TV műsora ide kattintva nézhető meg.