Halmai Katalin: nincs politikai alku a Magyarországnak szánt uniós pénzekről

HírKlikk 2023. november 13. 12:46 2023. nov. 13. 12:46

„Az Európai Unió döntéshozóinak egyre inkább elegük van a vétófenyegetésekből és a vétózásokból, és lehet, hogy nem is nagyon szeretnének ebbe belemenni” – mondta Halmai Katalin, a Népszava brüsszeli tudósítója a KlikkTV Mélyvíz című műsorában. Arról az értesülésről fejtette ki véleményét, miszerint Orbán Viktor az Ukrajnának szánt támogatás megakadályozásával zsarolná a tagállamokat, hogy Magyarország megkapja az EU-s pénzeket. Bár az újságírók körében sztárnak minősül a magyar miniszterelnök, hiszen bármikor kész valami kattintékony mondásra, politikai manőverezései az áhított forrásokért, vagy az Európai Parlamentben egy jobboldali áttörésért nem vezettek még sikerre – számolt be a brüsszeli hangulatról az újságíró.

Az Európai Bizottság illetékes tisztségviselői cáfolták, hogy politikai alku lenne a Magyarországnak szánt EU-s pénzekről – számolt be Halmai Katalin. „Nem merném megjósolni, hogy lesz vagy nem lesz pénz. Szerintem az Európai Bizottság sem tudja még, hogy milyen döntést fog hozni. Szakértői szinten folynak egyeztetések, de nyilván politikai szinten kell a döntést meghozni. Mindenfélét hallok. Azt is, hogy közel, és azt is, hogy messze van a megállapodás” – számolt be az EU központjában terjedő szóbeszédekről az újságíró.

Halmai Katalin kitért arra is, hogy nincs végérvényes határidő a források folyósítására. Ha a Bizottság újabb pontosító kérdéseket tesz fel a magyar kormánynak, akkor máris tolódik tovább a határidő, ráadásul több eljárás is zajlik. „Ez egy elég bonyolult folyamat” – tette hozzá. Az egyik eljárásnak van három hónapos határideje, de itt folyik levelezés a Bizottság és a kormány között, amely csúsztatja a döntési kötelezettséget is.

Egyelőre nem lehet sikernek nevezni a magyar kormányfő manőverezését, hiszen nem láttunk még egy fillért sem – emlékeztetett a brüsszeli tudósító. Ha az Ukrajnának szánt támogatások megakadályozásának fenyegetése révén szerezne pénzt Orbán Magyarországnak, akkor annak Brüsszelben egyáltalán nem lenne siker szaga – fogalmazott Halmai Katalin. „Az Európai Unió döntéshozóinak egyre inkább elegük van a vétófenyegetésekből és a vétózásokból, és lehet, hogy nem is nagyon szeretnének ebbe belemenni.”

Halmai Katalin felhívta a figyelmet arra is, hogy a közelgő választások miatt áprilisban feloszlik az Európai Parlament (EP). Ez azért is fontos dátum, mert az EP a legharciasabb ellenfele a magyar kormánynak, bár közvetlen eszközei nincsenek arra, hogy megakadályozza az EU-s pénzek folyósítását Orbánéknak, de közvetett eszközeiből több van, amelyekkel élt is már. „Belengetheti, hogy bizalmatlansági indítványt terjeszt be a Bizottság ellen, vagy hogy nem hagyja jóvá az Bizottság 2022-es számláit, a zárszámadást, a mentesítési eljárást, ezt így hívják. Utóbbiba már egy Bizottság belebukott pár évtizeddel ezelőtt” – emlékeztetett a tudósító. Az azonban kérdés, hogy ezen eszközök bármelyikével élne-e a Parlament, meglátjuk, hogy április mit lép – tette hozzá.

„Ez volt szerintem az első alkalom, hogy egy európai biztos kimondta nyilvánosan azt, hogy ha nem megy másképp, akkor 26-os körben fognak megállapodni bizonyos pénzügyi eljárásokról” – idézte fel Halmai Katalin, kitérve arra, hogy bár nem állapodhatnak meg Magyarország kihagyásával mindenről, de az idézett biztos szerint az Ukrajnának szánt támogatásokról igen. Ezt már azért vethette fel a Brüsszelben működő politikus, mert Lengyelországban váltás történt, és várhatóan a Morawieckinél sokkal Európa-pártibb Donald Tusk vezeti majd az országot.

A brüsszeli tudósító beszélt arról is, hogy az úgynevezett brüsszeli bürokratákra miként hathat a magyar propaganda-hadjárat. „Az Európai Bizottság hivatalosan nem foglalkozik ilyen vagy olyan nyilatkozatokkal, őket a törvények érdeklik, és megpróbálják kívül rekeszteni ezeket az olykor durva és nagyon sokszor hazug megjegyzéseket. Nyilván mindenki meghallja, ha gyalázzák, ha szidják, ha hazugságokat terjesztenek róla, de a döntéseikben szerintem igyekeznek ezeket figyelmen kívül hagyni” – mondta Halmai Katalin.

A tudósító beszámolt arról is, hogy érezhetően fokozottabbá vált az érdeklődés hazánk iránt az elmúlt 20 évben, amióta kintről végzik újságírói munkáját. „Orbán Viktor Brüsszelben egy sztár akárhogy is tekintjük. Ha megnézzük a múltkori csúcstalálkozóról készült videókat, ez láthatóvá válik. Orbán megjelent az újságírók előtt, és kamerák, mikrofonok sűrű erdeje várta, és egymást kiabálták keresztül az emberek, hogy fel tudjanak tenni neki kérdést. Ellopja mindig a show-t. Nagyon izgalmas személyiségnek találják itt, aki mindig mond valamit, amiről beszélnek” – mondta Halmai Katalin. „A magyar kormányfő lépései nagyon kiszámíthatóan kiszámíthatatlanok” – osztotta meg a brüsszeli tudósító, mit szokott arra a kérdésre felelni, amikor brüsszeli kollégái érdeklődnek, mit tervez Orbán Viktor.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom