Halogatás után mégis elengedheti a Hamász a mára tervezett foglyokat

HírKlikk 2023. november 25. 21:35 2023. nov. 25. 21:35

Több jelentés szerint – egyiptomi és katari nyomásra – a Hamász ma éjfélig elengedi a mára betervezett túszcsoportot. Az izraeli kabinet arról tárgyal, hogy ha az alku mégis meghiúsul, akkor újra kezdje-e a katonai akciókat Gázában.

Jó másfél órával a helyi idő szerinti délután 4 órás határidő lejárta után ellentmondásos hírek érkeztek a Hamász által fogva tartott túszokról. Míg palesztin lapok, valamint a Hamászhoz közel álló al-Dzsazíra azt írták, hogy a 14 izraeli civilt átadták a Vöröskeresztnek, a terrorszervezet "katonai szárnya" bejelentette, hogy Izrael magatartása miatt elhalasztja a lépést – írja az Euronews.

A terrorszervezet szerint Izrael megsérti a megállapodást azzal, hogy nem enged be elég segélyszállító teherautót a Gázai övezetbe, és "nem tartja be a foglyok szabadon bocsátására vonatkozó megállapodásokat".

Izrael válaszul közölte, hogy eleget tett azoknak a feltételeknek, amik lehetővé teszik a palesztin foglyok szabadon bocsátását és a segélyek bejuttatását, de mivel Rafah egy kis átkelő, ezért időbe telik mindet bevinni.

Izrael azt is bejelentette, hogy helyi idő szerint éjfélkor véget vet a tűzszünetnek, ha a Hamász továbbra is blokkolja a túszok kiengedését.

Az izraeli börtönben már készültek

Eddig, a megállapodásnak megfelelően, 200 teherautót engedtek be az övezetbe, közülük 50 megérkezett Gáza északi részébe.

Akárcsak pénteken, szombat délutánra is megérkezett a ciszjordániai Ofer katonai börtönbe az összes palesztinfogoly, akiket ma szabadon kellett volna engedni a fogolycsere-egyezmény keretében. Így egyelőre a börtönszolgálat őrizetében maradnak, amíg az izraeli foglyokat a szabadon bocsátás második fázisának keretében ki nem engedik.

Rejtélyes katari vizit

Az Izrael és a Hamász közötti ideiglenes négynapos tűzszünet az első a terroristák október 7-i, Izrael elleni támadása óta, amelynek keretében a 240-ből mintegy 50 izraeli túszt engednek szabadon napi egy tucatnyi csoportban.

Napközben figyelmet keltett, hogy egy kis katari magánrepülőgép szállt le szombaton az izraeli Ben Gurion repülőtéren, a Hamásszal való közvetítésben kulcsfontosságú szerepet játszó Öböl-menti ország tisztviselőkből álló küldöttségével. A Hamász egyik fő szponzorának számító Katarnak nincs hivatalos diplomáciai kapcsolata Izraellel.

Izraeli lapok szerint a küldöttség azért tartózkodott Izraelben, hogy megvitassa a jelenlegi megállapodást, valamint a lehetséges jövőbeli egyezményeket. Korábban a Moszad vezetője, David Barnea repült Katarba, hogy a jelenlegi megállapodásról tárgyaljon.

Frissítés: megtörtént a túszok mai csoportjának elengedése.

Forrás: Euronews


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom