Harangozó Gábor: a skandináv országok meg tudták szelídíteni a kapitalizmust

HírKlikk 2024. október 16. 08:00 2024. okt. 16. 08:00

Nagyon sok igazságtalanság fojtogat minket, és ez nem csak abból ered, hogy ez a rendszer, amiben ma élünk – a nemzeti együttműködés rendszere, ahogy elnevezték magukat – nem működik jól, hanem maga a kapitalizmus sem – mondta a KlikkTV Mélyvíz című műsorában Harangozó Gábor, az MSZP alelnöke, aki a párt tisztújításán a pártelnöki címért indul. „Az egész világon a Covid-válság óta a felső egy százalék vagyona megduplázódott, miközben a hétköznapi emberek fizetése teljesen elértéktelenedett. Nemhogy nem keresünk többet, a pénzünkből sokkal kevesebbet tudunk megvenni.”

Harangozó Gábor szerint egy rendszerkritikus politikai mozgalomra van szükség, mert ezeket a viszonyokat kell megváltoztatni ahhoz, hogy érdemben jobb életet tudjanak az embereknek kínálni. Mint mondta, Magyar Péter projektje Orbán Viktor megbuktatásáról szól, egyetért azzal, hogy ezt meg kell tenni, de olyan baloldali politikai formát kell összehozni, amely képes ebben együttműködni. Utalt arra, hogy a lengyeleknél Donald Tusk is jobboldalról jött, de a baloldal is ott ül a kormányban és fontos minisztériumokat visznek, így kell tenni nálunk is.

Nem a baloldali pártokkal kell összefogni, hanem szakszervezetekkel, a lakhatási válsággal küzdő fiatalokkal, a nyugdíjukból megélni nem tudó emberekkel és a munkájukból boldogulni próbáló emberekkel egyfajta koalíciót alkotni – sorolta a politikus. „Van számos olyan baloldali szerveződés, amely pont ezt a világot képviseli, és miközben a pártok támogatottsága csökkent, nekik nincs politikai otthonuk, ezt kell felépíteni. Nemcsak megnyerni kell a választókat, hanem ennek a radikális baloldali politikának a feltételeit is meg kell teremteni.”

Rámutatott, amíg a pártlogók nem nagyon tudták mozgósítani az embereket, addig az MSZP-nek nagyon erős helyi beágyazottságú közösségei vannak vidéken és a fővárosban is. „Ők egyesületi színekben indultak és működnek, őket kell összekapcsolni és egy ernyőszervezetté kovácsolni, nem az MSZP-be beléptetni. A mi segítségünkkel létre lehet hozni azokat a sejteket, amelyeket, ha összekapcsolunk, abból egy új, baloldali, erős mozgalom tud létrejönni.”

Harangozó Gábor elmondta, a választások után mindenki megerősítette, hogy szeretne ebben részt venni. „Ezt meg tudjuk csinálni, a mozgalmi képességünkkel, az erős helyi szervezeteinkkel ennek az élére állunk, és ha a baloldali önkormányzati közösségünk ezt segíti, akkor másfél év alatt ebből egy nagyon ütőképes baloldali alternatívát tudunk felmutatni.” Rámutatott, hogy a Szociális Demokráciáért Intézet vezetőjeként hasonló dolgokat épített az elmúlt két évben, politikai iskolát indított, amelyben például a Szikra Mozgalom jelentős része tanult, és az Országos Közös Akarat az egyik legnagyobb budapesti ernyőszervezet lett. „Ha az MSZP-t én vezetném, az jelzés lenne az irányukban, hogy valóban erre akarunk menni.”

Hozzátette, tévedés lenne a DK-val összefogni, mert a szocialistáknak egy új mozgalmat kell összehozni. Az MSZP nem lesz fiókszervezete a DK-nak, amit ők csinálnak, arra szükség van, de az egy szociálisan érzékeny, liberális politika, amit pedig az elnökjelölt akar, az baloldali politika, ami sokban különbözik – mondta. „Az MSZP ott tévedt el, amikor Gyurcsány elvitte harmadik irányba és a neoliberális politika határozta meg az irányt.”

Harangozó Gábor nem osztja azt a nézetet, hogy akkor kell béreket emelni, amikor a gazdaság jól megy, hanem azért kell a béreket emelni, hogy jól fizetett, szabadon élő munkavállalók legyenek. „Amellé kell a közszolgáltatásokat tenni, mert akkor leszünk versenyképesek. A skandináv országok tudták úgy megszelídíteni a kapitalizmust, hogy az emberek jólétéről szól. Ez csak úgy működik, ha jelentős újraelosztás is van. Én abban hiszek, hogy akinek sok adatott, annak többet kell belerakni a közösbe, legyen vagyonadó, amiből meg tudjuk finanszírozni a közszolgáltatásokat, legyen progresszív adó, hogy ne legyenek a jövedelmek között ekkora különbségek, a nyugdíjakból meg lehessen élni.” 

A prioritás az, hogy a hétköznapi emberek tudjanak boldogulni – mondta Harangozó Gábor.

A KlikkTV műsorát itt nézhetik meg.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom