Három órát adtak módosítók benyújtására a megszorítást és adóemelést tartalmazó törvényhez

NVZS 2022. július 11. 16:15 2022. júl. 11. 16:15

Három órát kaptak az Országgyűlésben a képviselők arra, hogy ha akarnak, módosító indítványokat nyújtsanak be a kisadózó vállalkozók tételes adójáról szóló törvényjavaslathoz. A jogszabályt Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes jegyzi és a vitát már holnap le is fogják zárni. Ezt tudta meg a Hírklikk Vajda Zoltán szocialista képviselőtől, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy a változtatás nem más, mint megszorítás, amivel kisvállalkozók tíz- és százereit hozza lehetetlen helyzetbe a kormány, mégpedig az adóév közepén. Hiába állítja a Fidesz, hogy nem ismeri az adóemelés és a megszorítás kifejezést, ez az.

A ma benyújtott törvénytervezet legfontosabb módosítása – miként mi is már beszámoltunk róla –, hogy a jogszabály hatályba lépése után már csak azok az egyéni vállalkozók katázhatnak, akik közvetlenül magánszemélyeknek nyújtanak szolgáltatásokat. Megszűnik a mellékállású katázás – ezt előszeretettel választották például a nyugdíjasok és diákok –, s ami eléggé „sajátságos” (bár nem elsőként alkalmazza ezt a Fidesz): év közben módosul az adószabály.

„450 ezer ember katázik ma Magyarországon, az adójukat ezzel megemelik, hiába állítja unos-untalan a Fidesz, hogy az adóemelés és a megszorítás a baloldal programja, s hogy az ő szótárukban ezek nem szerepelnek, most is ezt lépik meg” – szögezte le Vajda Zoltán. Ez ugyanis egy érdemi megszorítás és érdemi adóemelés – szögezte le az MSZP országgyűlési képviselője.

Ráadásul azzal, hogy év közben, szeptembertől léptetnék hatályba a törvényt, kisvállalkozók tíz- és százezreit hozza a kormány lehetetlen helyzetbe, hiszen a nyár közepén kell dönteniük arról, mit tudnak tenni ősztől, s persze nyáron kell könyvelőt keresni maguknak. 

Mindezt egy olyan jogszabály miatt, amit ismét egy nap alatt ver át a kormányoldal a parlamenten – mutatott rá Vajda Zoltán, aki elmondta, hogy három órát kaptak az ellenzéki oldalon a képviselők arra, hogy esetleg módosítókat nyújtsanak be a ma megismert tervezethez.  

A képviselő úgy fogalmazott, vérlázítónak tartja ezt, miként azt is, hogy a Fidesz jelezte: holnap le is zárják már a kata kérdését. Vajda szerint a katával tervezett változtatással „a fürdővízzel együtt a gyereket is kiöntötték”. Mert bár tagadhatatlan, hogy biztosan vannak olyanok, akik adócsalást vagy adókikerülést követtek el, de ellenük adóhatósági eszközökkel kell fellépni. Arra azonban pillanatnyilag nincs válasz, mi lesz most például azokkal az állatorvosokkal, ügyvédekkel, stb., akik valid módon katáztak eddig? – tette fel a költői kérdést a képviselő, aki szörnyűnek tartja ezt az egész ügyet.