Hat havi fizetést is kaphatnak a szeptember végén távozó polgármesterek

HírKlikk 2024. szeptember 7. 13:30 2024. szept. 7. 13:30

Az ország jó pár polgármestere az utolsó hónapját kezdte meg, ugyanis október elején át kell adniuk a hivatalt a június 9-i választáson győztes polgármestereknek, és megalakulnak az új képviselő-testületek is.

Nem kell üres kézzel távozniuk, a jogszabály szerint a leköszönő polgármesterek és alpolgármesterek végkielégítésre jogosultak, amennyiben a jogviszonyuk a választással szűnt meg, és legalább két évig betöltötték a tisztséget.

Három havi fizetést kapnak, de ezt az összeget az új képviselő-testület további, legfeljebb háromhavi illetménynek megfelelő összeggel kiegészítheti.

Nem jár a pénz azoknak, akik októberben hivatalban maradnak, nem kaphatnak lelépési pénzt az önkormányzati képviselők és azok a polgármesterek sem, akik országgyűlési képviselőként, alpolgármesterként vagy egy másik település polgármestereként folytatják. Ha valaki három hónapon belül mégis ilyen tisztséget tölt be, a törvény szerint a végkielégítésének (kiegészítéssel együtt) időarányos részét vissza kell fizetnie az önkormányzatnak.

A polgármesterek fizetését 2021 végén emelte meg az Országgyűlés, habár pluszforrást nem adott ehhez a béreket kigazdálkodó önkormányzatoknak. A főpolgármester bruttó 1,5 millió, a megyei jogú városok és fővárosi kerületek polgármesterei bruttó 1,3 milliót keresnek havonta.

A kisebb települések polgármesterei a lakosságszám arányában kapják a fizetésüket: a 30 ezer fő feletti településeknél ez bruttó 1,1 millió, míg az 500 fő alattiaknál csupán bruttó 520 ezer forint. Ezen felül a településvezetők havonta költségtérítést is kapnak, ez az illetményük 15 százaléka.

A törvény szerint a megyei jogú városok és fővárosi kerületek leköszönő polgármesterei bruttó 3,9 millió forint végkielégítést biztosan kapnak. Ennek csak egyetlen törvényi feltétele van: október elején nyolc munkanapon belül át kell adniuk a munkakört az utódjuknak. A végkielégítés összegében a törvény nem tesz különbséget aszerint, hogy valaki hány évig volt polgármester. Ugyanannyit kap így a XII. kerületet 18 évig vezető Pokorni Zoltán és V. Naszályi Márta, aki csak egy cikluson keresztül, öt évig volt az I. kerület polgármestere – írja a Telex.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom