Gigantikus beruházásokkal készül a kormány a mohácsi csata 500. évfordulójára

HírKlikk 2024. április 15. 04:45 2024. ápr. 15. 04:45

Gőzerővel zajlik a mohácsi csata 500. évfordulójáról való megemlékezés szervezése, több milliárd forintos kulturális és területfejlesztési beruházások valósulnak meg. A Mohács 500 projektben például megépítik a mohácsi Duna-hidat és egy új múzeumot, amely emléket állít a mohácsi vésznek.

Közeleg a magyar történelem egyik legismertebb eseménye, a mohácsi csata 500. évfordulója, a kormány pedig több milliárd forintot fordított arra, hogy méltó módon lehessen megemlékezni az eseményről. A már négy éve futó projektben kulturális és területfejlesztések valósulnak meg: megépítik a mohácsi Duna-hidat, kibővítik az M6-os autópályát, valamint létrehozzák a csatának emléket állító múzeumokat.

Mohács 500 miniszteri biztosa, Hargitai János országgyűlési képviselő a Világgazdaság podcastjában beszélt a részletekről.

A mohácsi csata 400. évfordulóját beárnyékolta az I. világháború végkimenetele: a trianoni békeszerződés több szempontból is megnehezítette a megemlékezést. Ezzel ellentétben, 2026-ban, száz évvel később, már jóval több esemény várható: az M6-os autópálya befejezése a horvát határig; egy gazdasági kikötő létrehozása; a Duna-híd megépítése.

Az M6-os utolsó szakaszának átadásával elkészül az autópálya-kapcsolódás Eszékkel, a Duna-híd megépülésével pedig Pécs és Szeged összeköttetése is megvalósul. Hargitai János, a Mohács 500 miniszteri biztosa úgy fogalmazott az 1526-os csatával kapcsolatban, hogy ha Magyarország történelmében volt esemény, ami megragadt az emberek tudatában, Mohács biztos azok közé tartozik.

Emiatt pedig fontos kulturális fejlesztések is megvalósulnak az 500. évfordulóra három helyszínen: Mohácson; a város melletti csatasíkon, a Nemzeti Emlékhelyen; és Villány-Nagyharsány térségében, ahol az úgynevezett második mohácsi csata zajlott. A tervek szerint az új múzeumok mellett antropológiai feltárások is várhatók a Nemzeti Emlékhelyen, és átépítik Mohács főterét, egyúttal kibővítik az itt található Fogadalmi templom árkádsorait.

Forrás: Világgazdaság