Hatalmi számításból tartják bent a konzervatívok Orbánt a pártcsaládban

HírKlikk 2020. október 9. 16:00 2020. okt. 9. 16:00

Katarina Barley, az Európai Parlament alelnöke szerint „Orbán hidegfejű hatalmi politikus”, és az EU-nak ezért hatékony mechanizmust kell kialakítania, amely a jogállamiságot megsértőket pénzelvonással bünteti. „A pénz az egyetlen olyan nyomásgyakorló eszköz, amely hatással van Orbánra” – mondta a német RND portálnak adott interjújában, kifejtve: Magyarországon katasztrofális a helyzet,  de a konzervatívok, kifejezetten hatalmi számításból bent tartják Orbánt a pártcsaládjukban. Tartalmilag nem bánta meg azt a korábbi kijelentését, hogy Orbánt „ki kell éheztetni”, de úgy is megfogalmazhatta volna: hogy Orbán Viktor korrupt rendszerét nem szabad tovább etetni uniós pénzekkel – szögezte le.

„Most Varsóban és Budapesten a kormányon lévők ezt úgy akarják beállítani, mintha a lengyel, vagy a magyar népről beszéltem volna, pedig nem ezt tettem, és soha nem is tenném. Éppen az a célom, hogy lehetőség nyíljon arra, hogy a pénzt megvonjuk az érintett kormányoktól, és egyenesen például a településeknek fizessük ki” – fejtette ki Barley az RND portálnak

A riporter felvetésére, hogy az állásfoglalását éles bírálatok érték egyebek mellett a CSU részéről is, Barley kifejtette, hogy ezt igen jellemzőnek találja, hiszen a konzervatívok tíz éve körbeudvarolják Orbánt, és tétlenül nézik, ahogy a pártcsaládjuk egy tagja leépíti a demokráciát úgy, hogy már szinte semmi nem maradt belőle. „És most éppen ők mondják, hogy Orbánt nem szabad zsarolni. Ennek az ellenkezője igaz: Orbán zsarolja az Európai Uniót, de ezt ott a jelek szerint nem tekintik elítélendőnek”.  

Lengyelországot és Magyarországot szerinte külön-külön kell vizsgálni. „A jogállamiságra Magyarországon nehezedik a legnagyobb nyomás. Katasztrofális a helyzet: már nincs független igazságszolgáltatás, alig van független média, független tudomány és kritikus kultúra. Lengyelországhoz képest az a különbség, hogy ugyan ott is  mutatkoznak súlyos beavatkozások az igazságszolgáltatás függetlenségébe, de Orbánt cseppet sem érdekli a demokrácia. Jéghideg hatalompolitikus, aki stratégiát követ, nagyon pontosan tudja, hogy mit tesz. 

Ezzel szemben, Lengyelországgal kapcsolatban néha az az érzése az embernek, hogy a PiS-kormány valóban azt hiszi, hogy demokratikusan jár el. Az alap azonban azonos: egy párt demokratikus úton hatalomra kerül, és aztán megpróbálja úgy átépíteni az államot, hogy soha többet ne kelljen megválnia a hatalomtól”.  

Kérdésre válaszolva, Barley kifejtette: azért távolodik egyre több tagállam – így például Málta és Bulgária – az alapvető értékektől, mert a kormányok látják, hogy Orbán tíz éve azt csinál, amit akar, és senki nem szab neki határokat. „Ezt a szemrehányást különösen a konzervatívoknak szánom, akik kifejezetten hatalmi számításból, bent tartják Orbán a pártcsaládjukban, és védik azt, ami nyilvánvalóan helytelen, miközben minden más pártcsalád élesen bírálja, ha a soraiban valami hasonló történik. A konzervatívok nem akarják megmondani az embereiknek, hogy így nem megy. Ez olyan hazug magatartás, amelyet már alig tudok elviselni”. 

Az Európai Parlament alelnöke szerint, a jogállamisági mechanizmusra vonatkozó javaslat jó irányba mutat, de nem megy elég messzire, mert a jelen elképzelés szerint, azzal legfeljebb talán az állami korrupció ellen lehetne fellépni, de ez nem segítene a nyomás alatt álló sajtón, civil társadalmon. Emellett a szankciókról minősített többséggel kellene dönteni a tanácsban, azt pedig nehéz elérni, mert sok államnak nem állnak érdekében a szankciók.

Arra a kérdésre, hogy hogyan festhetne egy kompromisszum, Barley elmondta: az Európai Parlament nem blokkol semmit. „Régen megtettük a javaslatunkat a jogállamisági mechanizmusra és a költségvetésre, és ezt a többi intézmény blokkolja”. 

A koronavírus-segélyalapból a pénzeket természetesen minél előbb folyósítani kell a különösen rászoruló tagállamoknak – mondta, hozzátéve: „úgy gondolom azonban, hogy az emberek Olaszországban és Spanyolországban sem akarják már, hogy az uniós pénzek Orbánhoz hasonló, korrupt kormányfők zsebébe kerüljenek. Ezért most nem mulaszthatjuk el az esélyt, hogy működő jogállamisági mechanizmust vezessünk be. Ha ezt most nem tudjuk elérni, akkor újabb hét évig semmilyen eszköz nem lesz a kezünkben, mert a költségvetés a 2027-ig terjedő időszakra szól”.