Helsinki Bizottság társelnöke: Németh Athinán keresztül jutott el hozzánk az egyik érintett család

Németh Péter 2020. június 9. 15:22 2020. jún. 9. 15:22

Komoly vihart kavart az a film, amelynek riportere Korózs Lajos szocialista országgyűlési képviselő volt, riportalanya pedig Németh Athina. A megszólaltatott hölgy magát mentősként mutatta be, aki önkéntesként igyekezett segíteni olyan embereknek, akiket az EMMI-miniszter utasításának megfelelően, hazaküldtek a kórházból, és a tíz ilyen beteg közül kilencen meghaltak.

A riport megjelenése után, mind az Országos Mentő Szolgálat, mind a betegszállító cégek közleményben jelezték: nincs ilyen nevű alkalmazottjuk, és nem is tudnak ilyen esetekről. Az ügy ennek következtében, eljutott a parlamentig is, ahol Rétvári Bence, az EMMI államtitkára éles szavakkal támadta a szocialistákat, és hazugsággal vádolta a riport készítőit. Természetesen a támadás arról szólt, hogy az ellenzék nem segíti a kormányt a járvány elleni küzdelemben, sőt, inkább abban érdekelt, hogy álhírekkel rombolja az operatív törzs és a kormány munkáját.

Hétfőn este Németh Athina az ATV Egyenes Beszéd című műsorában megerősítette: mentősként dolgozik, ráadásul az egyik olyan cégnél, amely közleményben határolódott el tőle. A társaság nevét nem volt hajlandó elmondani, azt azonban igen, hogy e hét szerdáján újra dolgozni fog ennél az alakulatnál, és akkor belenéz majd a kollégák szemébe, akik nem létezőként beszéltek róla.

Németh Athina arról is szólt, hogy ő nem pusztán segítette, tisztába tette a kórházból hazaküldötteket, a Helsinki Bizottsághoz is fordult jogvédelemért.

Ennek ismeretében, felkerestük a Helsinki Bizottság társelnökét, Kádár András Kristófot, aki megerősítette: valóban Németh Athinán keresztül jutott el hozzájuk az egyik érintett család.

A jogvédő szervezet vezetője elmondta, hogy az érintettek joggal kérik a segítséget: a család egyik tagja, aki kórházban feküdt, valóban ki lett onnan téve, és hat nap után – Németh Athina közbenjárására – vissza kellett szállítani, ahol azonban már nem tudtak rajta segíteni, egy nappal később elhunyt.

Kádár szerint, arról korai lenne beszélni, hogy konkrétan ki a felelős, annyi azonban bizonyos, hogy az állam perelhetőnek tűnik. Ami pedig Németh Athinát illeti: ők a családdal állnak kapcsolatban, de az nem vitatható, hogy Németh ápolta a később elhunyt beteget, közreműködött abban, hogy újra kórházba kerüljön, és abban is, hogy a Helsinki Bizottság e család esetében elindítsa az eljárást.